JLL: Groei vastgoedsector zet door in 2018 na recordjaar 2017

0

JLL blikt vooruit en signaleert drie belangrijke trends voor 2018.

De meest recente vastgoedprognoses van JLL laten zien dat 2017 voor de vastgoedsector een recordjaar wordt. Met een totaalvolume aan vastgoedbeleggingen van 20 miljard euro, overtreft het beleggingsvolume het totaalvolume van 2016 (12,6 miljard euro) op spectaculaire wijze. De opmars is in lijn met de stevige economische groei. Naar verwachting zet de groei door in 2018. JLL blikt vooruit en signaleert drie belangrijke trends.

JLL Beleggersonderzoek
JLL doet jaarlijks marktonderzoek naar de Nederlandse markt. Ook dit jaar heeft JLL 50 toonaangevende nationale en internationale beleggers (met een gezamenlijke portefeuille van 44 miljard euro) gevraagd naar hun plannen en strategie voor de komende jaren. Hieruit blijkt dat de ondervraagde beleggers in de komende twee jaar een netto groei willen realiseren van 25%, door € 14,4 miljard te investeren in Nederlands vastgoed.

Drie trends voor de toekomst
Om dit soort cijfers te kunnen behalen, zullen de beleggers – vanwege de sterk aanhoudende vraag naar Nederlands vastgoed – te maken krijgen met drie belangrijke trends die zich nu al manifesteren en doorzetten in 2018.

1. Beleggers gaan de regio in
Vanwege de grote druk op Amsterdam is het beleggingsaanbod schaars geworden en zijn prijzen sterk gestegen. Hierdoor neemt de belangstelling voor Utrecht, Den Haag en Rotterdam verder toe. Zodra ook hier de prijzen in 2018 verder stijgen, trekken beleggers nog verder het land in naar steden zoals Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Leiden.

2. Verschuiving van (ver)kopers groepen
Vastgoedinvesteerders met een private equity achtergrond hebben hun rendementsdoelstellingen behaald over vastgoed dat in crisistijd is opgekocht. Naar verwachting gaan de private investeerders optreden als netto verkoper. Zij verkopen in toenemende mate aan buitenlandse institutionele beleggers.

3. Kapitaal wordt innovatiever
De toegang tot directe vastgoedbeleggingen neemt vanwege de hoge transactiedynamiek steeds verder af. Om het kapitaal van beleggers toch te laten renderen moeten zij innovatiever worden. Alternatieven hiervoor worden gezocht in vastgoedbeleggingen door middel van fondsen, fusies en joint ventures.

De volledige Investment Outlook vind u hier.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/986/groei-vastgoedsector-zet-door-in-2018-na-recordjaar-2017

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?