Asbestdaken geen prioriteit bij gemeenten en provincies

0

Provincies en gemeenten verzuimen woningeigenaren met financieringsinstrumenten te helpen bij asbestverwijdering uit daken. Dit blijkt uit een analyse van Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, waarbij alle provincies en 388 gemeenten werden nagelopen.

Subsidies en regelingen voor asbestsanering
Asbestdaken zijn in Nederland verboden zijn vanaf 1 januari 2024. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbestdaken. Van 2016 tot en met 2019 stimuleert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de verwijdering van asbestdaken. De subsidie bedraagt 4,50 euro per vierkante meter verwijderd asbestdak (maximaal van 25.000 euro per adres). Ook gemeenten en provincies willen asbestsanering stimuleren. Hiervoor is een lening mogelijk via de Stimuleringslening via het SVn, die door gemeenten en provincies aangeboden wordt mits er budget voor vrij is gemaakt.

Weinig provincies en gemeenten stellen budget beschikbaar
De provincies Drenthe en Limburg zijn momenteel de enige Nederlandse provincies die budget beschikbaar hebben gesteld om verwijdering van asbestdaken binnen de provincies te stimuleren. Op gemeentelijk niveau zijn er twee gemeenten die een directe stimuleringslening aanbieden voor asbestsanering: Dordrecht en Lelystad.

SVn hoopt op meer financieringsinstrumenten vanuit de overheid
Het SVn erkent de uitdaging die komt kijken bij het beoogde doel om Nederlandse danken vanaf 2024 asbestvrij te maken.

“Dit is een serieuze uitdaging. Woningeigenaren moeten geïnformeerd worden en in actie komen. De overheid kan de eigenaren helpen. SVn hoopt van harte dat de overheid woningeigenaren gaat helpen de uitdaging aan te gaan. Wij proberen daarbij te helpen door samen met het rijk, provincies en gemeenten financieringsinstrumenten te ontwikkelen, om daarmee de slagkracht te vergroten.

Gelukkig zijn er al een paar koplopers. Wij volgen de resultaten in die gemeenten en provincies nauwlettend en waar nodig schaven we de regelingen bij.”, aldus Liesbeth Rooijmans, woordvoerder van het SVn.

Het volledige onderzoek met informatie over de asbestsanering lening is te vinden op de onderzoekspagina ‘geld lenen voor Asbestsanering’ van Geldshop.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?