JLL: De Eurozone biedt de meest betaalbare topkwaliteit kantoorruimte ter wereld

0

Binnen de Eurozone biedt de Amsterdamse kantorenmarkt één van de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen.

De Eurozone biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding ter wereld voor topkwaliteit kantoorruimte volgens een nieuw rapport van JLL. Wat de beste locaties zijn wordt echter niet meer alleen bepaald door de kosten.

De jaarlijkse Premium Office Rent Tracker ​(PORT) vergelijkt de huurkosten* van topkwaliteit kantoorruimte in 54 markten in 46 wereldsteden. Dit jaar is de conclusie dat de Eurozone de meest concurrerende huurprijzen ter wereld biedt voor topkwaliteit kantoorruimte: gemiddeld $678 (€577) per vierkante meter per jaar, vergeleken met €778 ($915) in Noord- en Zuid-Amerika en €1016 ($1.195) in Azië-Pacific.

Amsterdam (€448 / $527), Berlijn (€513 / $603), Brussel (€440 / $517), La Défense, Parijs (€476 / $560) en Warschau (€366 / $431) worden genoemd als markten met de beste prijs-kwaliteitsverhouding in Europa. De allerhoogste huurprijzen voor topkwaliteit kantoorruimte ter wereld zijn te vinden in het Centrum van Hong Kong (€2.957 / $3.477), Midtown New York (€1.776 / $2.088) en het Londense West End (€1.766 / $2.077).

Olaf Vogelaar, Head of Agency Offices bij JLL Nederland:​ “Hoewel de huurkosten een kritische factor zijn bij de keuze voor kantoorruimte, worden andere onderdelen steeds belangrijker. Bedrijven worden zich namelijk steeds bewuster van het feit dat hun kantoorruimte een krachtig instrument is in de ‘war for talent’ en in het bevorderen van de productiviteit van medewerkers. Dat besef beïnvloedt hun beslissingen op het gebied van locatie en type kantoorruimte. Uit recent onderzoek van JLL** blijkt dat slechts de helft van de 7.300 wereldwijd ondervraagde medewerkers vindt dat hun werkomgeving hen in staat stelt om volledig effectief te werken. Dit is een belangrijk gegeven in de zoektocht naar nieuwe kantoorruimte, zowel voor bedrijven als beleggers die toekomstbestendig willen worden.”

Steden met een goed woon-werk klimaat, zoals Londen West End: €1.766 ($2.077); City: €988 ($1.162) en Stockholm: €861 ($1.012) hebben de hoogste huurprijzen voor topkwaliteit kantoren in Europa, dankzij hun grote pool van talentvol personeel. Ook in andere Europese hotspots, die betaalbaarheid combineren met een goede levenskwaliteit, nemen de zakelijke activiteiten toe: de huurvolumes in Warschau en Berlijn zijn aanzienlijk gestegen sinds 2014 en de opname in Amsterdam in de eerste drie kwartalen van dit jaar, staat op het hoogste punt sinds 2008.

Vogelaar voegt hieraan toe: “Amsterdam is in internationaal perspectief een goed voorbeeld van een markt die echt betaalbare mogelijkheden biedt om toegang te krijgen tot topkwaliteit kantoorruimte in een concurrerende stad. Echter, het vinden van passende kantoorruimte is er een uitdaging doordat er schaarste is ontstaan. De komende jaren wordt er beperkt nieuwbouw toegevoegd waardoor bedrijven mogelijk gaan uitweiden naar steden als Utrecht en Rotterdam waar nog wel ‘voldoende’ topkwaliteit kantoorruimte beschikbaar is of komt. Tevens bieden beide steden een relatief jonge en zeer talentvolle beroepsbevolking wat het voor bedrijven een interessante vestigingskeuze maakt.”

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/981/de-eurozone-biedt-de-meest-betaalbare-topkwaliteit-kantoorruimte-ter-wereld-aldus-jll

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?