Zuiderkerkprijs 2017 gaat naar Wiener & Co, Geurt Brinkgreve Bokaal naar Van der Pek

0

De Zuiderkerkprijs 2017, de jaarlijkse nieuwbouwprijs van de gemeente Amsterdam, gaat naar Wiener & Co op Wittenburg in de Amsterdamse binnenstad. De twee andere genomineerden waren Akropolis/De Generaal op Zeeburgereiland (Oost) en de woontoren B’Mine achter de A’dam Toren in Amsterdam Noord. Onderdeel van het jaarlijkse prijzenfestival is ook een prijs voor de meest geslaagde herontwikkeling of renovatie van een bestaand gebouw of gebouwen-ensemble. Deze Geurt Brinkgreve Bokaal gaat in 2017 naar de renovatie van de Van der Pekbuurt die in opdracht van woningcorporatie Ymere plaatsvindt. Beide andere genomineerden waren Hotel V/The Lobby en het NLR Amsterdam.

De Amsterdamse Zuiderkerksprijs voor het beste woongebouw van 2017 is toegekend aan het project Wiener & Co aan de Oostenburgervoorstraat. Arons en Gelauff architecten ontwierpen een complex met 76 woningen, waarvan 14 met een aanlegsteiger voor een eigen boot op de plek waar vroeger VOC-schepen te water werden gelaten. De vijf gebouwen zijn gegroepeerd rond twee gemeenschappelijke hoven, ontworpen door landschapsarchitect Hanneke Kijne van bureau Hosper; opdrachtgever Heijmans Vastgoed.
Uit het jury rapport: ‘Een juweel voor de binnenstad:Wiener & Co maakt indruk in alle opzichten, niet in het minst vanwege het doorzettingsvermogen van het projectteam.’
Reactie Arons en Gelauff: ‘Mooi om deze prijs te winnen na zo een lang en intensief traject. Wiener & Co is niet zomaar een woningbouwproject, we hebben echt mooie plek aan de stad toegevoegd, waarmee we bewezen hebben dat je met moderne architectuur binnenstedelijk kunt bouwen. Vanaf dag één was de relatie met en toegang tot het water een belangrijk thema in het ontwerp. Geweldig dat de bewoners zich nu hebben verenigd in de Wienerzwemclub voor hun rondje Oostenburg.’

 

http://www.nul20.nl/zuiderkerkprijs-2017-gaat-naar-wiener-co-geurt-brinkgreve-bokaal-naar-van-der-pek

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?