JLL: Beleggers willen de komende twee jaar hun Nederlandse beleggingsportefeuille met 25% laten groeien

0

Uit het 26ste jaarlijkse beleggingsonderzoek van JLL blijkt dat:
• Totale vastgoedportefeuille groeit volgens onderzoek JLL met bijna 25% van € 44 miljard tot € 54,9 miljard voor einde 2019;
• De ondervraagde nationale en internationale beleggers geven aan € 10,8 miljard aan vastgoed te kopen en € 3,5 miljard te verkopen;
• Beleggers kiezen voor een hoger risicoprofiel: 55 procent van de geplande beleggingen valt buiten het core en core-plus segment.

Uit het jaarlijkse beleggersonderzoek van JLL blijkt dat de ondervraagde (inter)nationale beleggers in de komende twee jaar een netto groei willen realiseren van 25 procent door € 14,4 miljard te investeren in Nederlands vastgoed.

De sterke interesse in Nederlands vastgoed houdt in 2018 en 2019 aan, aldus de ondervraagde (inter)nationale beleggers met een totaal van € 44 miljard in portefeuille. De grote nationale en internationale beleggers op de Nederlandse markt verwachten gezamenlijk voor € 14,4 miljard vastgoed te gaan kopen en voor circa € 3,5 miljard te gaan verkopen in de komende twee jaar. Dit betekent een netto groei van bijna 25 procent van hun totale vastgoedportefeuille naar circa € 54,9 miljard aan het einde van 2019.

Deze cijfers blijken uit onderzoek van JLL naar het vastgoedbeleggingsbeleid van professionele vastgoedbeleggers in direct Nederlands vastgoed. Vastgoedadviseur JLL deed voor de 26ste keer onderzoek naar het beleggingsbeleid van particuliere, institutionele, nationale en internationale beleggers in de vastgoedsegmenten kantoren, winkels, woningen en bedrijfsruimten. De resultaten van het onderzoek presenteerde JLL zojuist tijdens zijn jaarlijkse evenement Realwise in de Hermitage te Amsterdam.

Belangstelling blijft gericht op kantoren
Uit het onderzoek van JLL blijkt dat de ondervraagde beleggers hoofdzakelijk willen investeren in kantoren. De beleggers wensen de komende twee jaar een netto groei te realiseren van 36 procent. Interesse binnen de kantorenmarkt ging traditioneel uit naar core en core-plus product, maar de komende tijd is er ook duidelijke belangstelling voor andere risicosegmenten. 30 procent van de beleggers die in kantoren willen investeren geeft aan in value add kantoren te willen investeren en bijna 40 procent in opportunistic en distressed kantorenvastgoed.

De aanhoudende interesse van zowel nationale als internationale beleggers kan leiden tot een algehele prijsstijging in de vastgoedmarkt. Hierop anticiperend verwachten de beleggers dat de koopgolf binnen de Nederlands vastgoedsector zal aanhouden wat een beleggingspiek in 2015 tot gevolg zal hebben.

De kantorenmarkt wordt gevolgd door de interesse in bedrijfsruimte en woningen. In deze sectoren wensen de beleggers de komende twee jaar respectievelijk 25 en 24 netto groei te realiseren.

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets bij JLL: “De resultaten van dit onderzoek laten grote ambities zien van de nationale en internationale beleggers. Vanwege de enorme schaarste in Amsterdam en omstreken, verwachten wij dat de beleggers zich meer oriënteren op steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam waar de rendementen hoger zijn. De spread van deze drie grote steden ten opzichte van Amsterdam is meer dan 150 basispunten. Dat maakt het beleggen daar heel aantrekkelijk.”

De samenvatting van het JLL Beleggersonderzoek kan je hieronder bekijken.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/976/beleggers-willen-de-komende-twee-jaar-hun-nederlandse-beleggingsportefeuille-met-25-laten-groeien

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?