JLL: Nederlands beleggingsvolume stijgt tot recordhoogte van meer dan € 20 miljard

0

Beleggingsvolume 2017 ligt nu al boven het niveau van 2016. Over de eerste drie kwartalen bedraagt het beleggingsvolume in direct commercieel vastgoed al € 14,8 miljard. De grote vraag naar Nederlands vastgoed zorgt voor verder oplopende prijzen.

Over de eerste drie kwartalen van 2017 heeft de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt wederom alle records doorbroken. De aanvangsrendementen scherpen verder aan en het beleggingsvolume ligt nu al boven het niveau van 2016.

Het beleggingsvolume in direct commercieel vastgoed bedroeg in de eerste drie kwartalen van 2017 € 14,8 miljard. In vergelijking met het totale beleggingsvolume in 2016 is dit een stijging van maar liefst 15%. Van alle sectoren blijft enkel de winkelmarkt wat achter bij deze trend. Binnen deze sector ligt het beleggingsvolume vooralsnog onder het niveau van 2016. Echter, met nog enkele grote portefeuilles in de pijplijn zal ook de winkelmarkt het jaar sterk afsluiten.

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets bij JLL: “De vraag naar Nederlands vastgoed is ongekend en overstijgt het aanbod. Voor de meeste recente gebouwen en portefeuilles die wij hebben verkocht was er voor iedere te investeren euro gemiddeld 5 euro beschikbaar. De onderbieders zijn nog altijd opzoek naar mogelijkheden om hun kapitaal te laten renderen. Op dit moment zit er nog voor minimaal € 4,5 miljard aan transacties in de pijplijn, waardoor het totale beleggingsvolume in 2017 de € 20 miljard zou kunnen gaan overstijgen.”

De aanhoudende grote vraag naar Nederlands vastgoed heeft echter wel tot gevolg dat top aanvangsrendementen steeds verder dalen. Ondanks de verdere prijsstijging van Nederlands vastgoed blijft er echter sprake van een aantrekkelijke premie ten opzichte van steden als Londen, Parijs, Berlijn en Frankfurt.

Van Leeuwen voegt hier aan toe: “In de topgebieden liggen de aanvangsrendementen al even op een historisch laag niveau en lijkt de rek er langzaam maar zeker uit te raken. Hierdoor zijn beleggers zich langzaam meer gaan focussen op gebieden en gebouwen met huurpotentie. Tegelijkertijd zijn beleggers ook steeds vaker actief in perifere gebieden, want juist in deze gebieden verwachten zij dat de aanvangsrendementen nog verder gaan dalen.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/961/nederlands-beleggingsvolume-stijgt-tot-recordhoogte-van-meer-dan-20-miljard

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?