JLL: Utrecht is na Amsterdam een van de meest dynamische steden op de Nederlandse kantorenmarkt

0

Toegenomen transactiedynamiek; Beleggingsvolume eerste helft van 2017 overstijgt reeds totale volume 2016; Selectieve huurgroei.

Zowel de provincie als de gemeente Utrecht is een economisch sterke regio met een hoogopgeleide talentvolle beroepsbevolking. Voor veel grote corporates is dit een belangrijke reden om zich in Utrecht te vestigen, naast de uitstekende bereikbaarheid en de internationale verbinding door de goede connectie met luchthaven Schiphol.

De afgelopen jaren zat de Utrechtse kantorenmarkt in de lift. De kantooropname in Utrecht is sinds 2015 langzaam gestegen en bereikte in 2016 een niveau van 105.300 m2 vvo. De laatste keer dat het opnamevolume op de Utrechtse kantorenmarkt boven de 100.000 m2 vvo uitkwam was in 2009.

Barthold van Hasselt, Head of Agency Offices Utrecht bij JLL Nederland: “Waar voorheen alleen Amsterdam werd overwogen als vestigingslocatie voor grote corporates zijn er nu steeds meer corporates die juist de voorkeur geven aan Utrecht. Zo zijn recentelijk Accenture, UTC en Vodafone in de stad geland.”

Als gevolg van de toegenomen transactie-, maar ook transformatiedynamiek, is het kantorenaanbod in Utrecht met 40% gedaald ten opzichte van 2015. Het huidige kantorenaanbod bedraagt circa 238.000 m2 vvo wat overeenkomt met een leegstandspercentage van 9,9%. Vanwege de sterke daling van het kantorenaanbod, tezamen met toegenomen transactiedynamiek, is er binnen verschillende kantoorlocaties in Utrecht sprake van schaarste aan hoogwaardig kantorenaanbod.

De sterke gebruikersmarkt heeft een positieve invloed op de interesse van beleggers. In de eerste helft van 2017 ligt het totale beleggingsvolume in Utrecht al 12% boven het volume van 2016.

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets bij JLL Nederland: ”Beleggers blijven grote interesse tonen in Nederlands kantorenvastgoed. Deze interesse reikt vandaag de dag verder dan alleen Amsterdam. De Utrechtse kantorenmarkt staat daarbij hoog op het verlanglijstje.”

Lees de volledige Kantorenmarkt Special over de Utrechtse kantorenmarkt hier.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/949/utrecht-is-na-amsterdam-een-van-de-meest-dynamische-steden-op-de-nederlandse-kantorenmarkt

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?