JLL voorspelt huurgroei in alle sectoren

0

De huurprijzen van Europees commercieel vastgoed stijgen verder. Dit blijkt uit de nieuwste prognoses van JLL, die uitgaan van een sterkere economie in de eurozone. Kantoren zullen in 2017 naar verwachting de sterkste stijging laten zien met 3,1%, gevolgd door de huurprijzen van solitaire winkelunits met 1,8% en die van logistiek vastgoed met 1,7%.

De Spaanse steden en Stockholm staan wat huurprijsontwikkeling betreft bovenaan in de ranglijst van Europese kantoormarkten. In Barcelona komt de stijging van de huurprijzen op toplocaties naar verwachting in de komende 5 jaar gemiddeld op 4,1% per jaar uit, in Madrid op 3,4% per jaar. Dit is het gevolg van de aanhoudende sterke vraag van huurders. In Stockholm zullen de huurprijzen gemiddeld 3,7% per jaar stijgen, terwijl er dit jaar al een opvallende stijging is gerealiseerd.

Olaf Vogelaar, head of Agency Offices JLL Nederland: “In Nederland en specifiek in Amsterdam is er al enige tijd sprake van een sterke huurstijging. Over het afgelopen jaar steeg de huurprijs in Amsterdam met 7,2% en voor dit jaar verwachten we een verdere groei van 5,4%. Ook in steden als Utrecht en Rotterdam zullen de huurprijzen in 2018 gaan stijgen. Naar verwachting zullen de huren in deze steden met respectievelijk 2,2% en 2,3% stijgen.”

Voor winkelvastgoed in Europa wordt de stijging van de huurprijzen voor de komende vijf jaar geraamd op gemiddeld 1,2%, waarbij Stockholm naar verwachting zeer sterk zal presteren met een stijging van gemiddeld 4,8% per jaar.

Chris van Kaam, head of Agency Retail JLL Nederland: “De Nederlandse winkelmarkt klimt langzaam uit het dal. Consumentenbestedingen stijgen waardoor winkelhuurprijzen in kleine- en middelgrote steden beginnen te stabiliseren. Binnen de grootste winkelsteden is er al sprake van huurgroei en verwachten we voor 2018 een gemiddelde groei van 1,4%.”

De Europese markt voor logistiek vastgoed laat tussen 2017 en 2021 een stijging van de huurprijzen zien van ongeveer 1,9% per jaar, ruim boven het tienjarig gemiddelde voor de sector. Dublin, Helsinki, Glasgow en de Italiaanse steden presteren in 2017 het sterkst op het gebied van logistiek vastgoed.

Bas Geijtenbeek, head of Agency Industrial & Logistics JLL Nederland: “De huurprijzen voor logistiek vastgoed in Nederland zijn het afgelopen jaar stabiel gebleven vanwege de toename van het aantal speculatieve ontwikkelingen. Echter, vanwege de schaarste aan hoogwaardig aanbod is men bereid om voor direct beschikbaar aanbod een licht hogere huur te betalen dan voorgaand jaar. We verwachten dat deze trend zich in 2018 selectief doorzet en voorzien een gemiddelde huurgroei van 1,1%.”

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/946/jll-voorspelt-huurgroei-in-alle-sectoren

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?