Geen hypotheek bij 17% van woningaankopen

0

Vooral eigenaren van meerdere woningen en doorstromers kopen woningen zonder hypotheek.

Bij 17% van de woningaankopen op de particuliere woningmarkt In Nederland werd in 2016 geen hypotheek ingeschreven. Dat concludeerde De Nederlandsche Bank (DNB) eerder al op basis van cijfers van het Kadaster.

Waar kopen ze? En om welk type woningen gaat het? Het gaat vooral om doorstromers, eigenaren van meerdere woningen, ouderen en om het appartemententype. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster waar Het Financieele Dagblad over bericht.

Forse stijging hypotheekloze woningaankopen
Het aandeel hypotheekloze aankopen op de particuliere woningmarkt is gestegen van 11% in 2006 naar 19% in 2013. Sinds 2013 daalde het aandeel licht naar 17% in 2016. Opvallend is dat gedurende de crisisperiode (2008-2013) het aandeel steeg en dat het aandeel licht afnam op het moment dat de woningmarkt uit de crisis kwam.

Vooral doorstromers en eigenaren van meerdere woningen
Bij 1 op de 8 woningen die door een doorstromer is gekocht werd geen hypotheek afgesloten. Eigenaren van meerdere woningen kochten het vaakst zonder hypotheek: bij meer dan de helft (61%). Hoe ouder de koper is, hoe vaker er hypotheekloos werd gekocht. Bij kopers van 70 jaar en ouder werd bij bijna de helft (47%) van de aankopen geen hypotheek afgesloten. Bij 4 van de 10 hypotheekloze aankopen werd een appartement gekocht.

Grote steden, kustgebieden en grensgebieden
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd bij ongeveer 1 op de 4 aankopen geen hypotheek afgesloten. In Utrecht lag het aandeel iets lager, hier was 1 op de 5 aankopen hypotheekloos. In de kustgebieden van Zeeland zijn 30 tot 40% van de woningen zonder hypotheek gekocht. Ook in Zandvoort, Noordwijk en het Noord-Hollandse Bergen is veel hypotheekloos gekocht.

 

https://www.kadaster.nl/-/geen-hypotheek-bij-17-van-woningaankopen

Share.

Comments are closed.