SPACE-S: 402 huurwoningen klaar

0

Bewoners trots op eigen inbreng.

4.662 fans op Facebook, ruim 1.000 deelnemers, 5 jaar samen nadenken, ontwikkelen, ontwerpen en bouwen. Nu staan er 402 nieuwe huurwoningen en is de afronding van SPACE-S op Strijp-S in Eindhoven een feit. De eerste bewoners wonen er al een paar maanden, anderen zijn nog aan het verhuizen. Iedereen is heel trots op dit project en daarom is het tijd voor een opleverfeest. En zoals gebruikelijk bij SPACE-S, is dat georganiseerd door de bewoners, samen met woningcorporatie Woonbedrijf (eigenaar) en aannemer Stam + de Koning.

Vrijdag 16 juni ondernam bewoonster Femke de Bot halsbrekende toeren door met een grote sleutel in haar arm van het dak af te tokkelen. Zij gaf de sleutel aan Paul Tholenaars, directeur Woonbedrijf. Op zijn beurt overhandigde hij de sleutel aan bewoner Jori. Jori opende een grote kist met knop, en na een druk op die knop zijn ballonnen losgelaten als feestelijke markering van de oplevering. Een nieuw begin is hiermee ingeluid voor de bewoners van SPACE-S.

Co-creatie
SPACE-S is hét voorbeeld van klantgestuurd werken. Toekomstige bewoners ontwikkelden samen met Woonbedrijf en Vestide hun ideale woonbuurt op Strijp-S in Eindhoven. Ruim 1.000 mensen bepaalden samen het DNA, de structuur en inrichting van de buitenruimte en woningen, het ontwerp van de gebouwen én de manier van samenleven. Online en offline, tijdens bijeenkomsten, inspiratiesessies, via Facebook en op eigen initiatief inspireerden bewoners elkaar en gaven richting aan het definitieve ontwerp. Dat heeft geleid tot een bijzondere eigen wijk, die nu écht van en voor de bewoners is. Opvallend is dat het ontwikkelen en bouwen van SPACE-S niet langer heeft geduurd. De planning is vergelijkbaar met een regulier bouwproces en ook de bouwkosten zijn gelijkwaardig. Ontwikkelen en bouwen met bewoners is dus geen risico, het is juist een feest om te doen!

Bewoners ontwerpen SPACE-S
SPACE-S begon eind 2012 met een lege bouwlocatie. Toen is Woonbedrijf gestart met een oproep op Facebook en een artikel in het ED. Normaal starten we als woningcorporatie zelf met ontwikkeling en ontwerp van het woongebouw daarna betrekken we de bewoners er bij. Hier zijn we begonnen met de vraag: “Als je hier zou willen gaan wonen, hoe zou je dan samen willen wonen en hoe zou de buurt er danuit moeten zien?” Bij SPACE-S was steeds het uitgangspunt hoe je hier wil samenleven en wat dat inhoudt voor ruimtes die nodig zijn. Daarom was er al een plan voor de buitenruimte voordat de gebouwen ontworpen zijn. Meestal komt dat pas aan het einde van het ontwerp aan bod. Door de wensen van de klant sturend te maken is er nu een prettige woon- en leefruimte voor een diverse doelgroepen: gezinnen, studenten, alleenstaanden en stellen, voor mensen die begeleiding krijgen bij het wonen en voor (startende) ondernemers.

Matslijst
Bij een bijzonder project hoort een bijzondere manier van toewijzen van de woningen. Bij SPACE-S bepaalde niet de inschrijftijd wie de woning kreeg, maar de betrokkenheid van de kandidaat. Die is bijgehouden in zogenaamde Matspunten (komt van een deelnemer met de naam Mats, de 500e Facebook fan die SPACE-S ging volgen). De bewoner kon een Matspunt krijgen door bijvoorbeeld deelname aan een bijeenkomst, inbreng van ideeën enz. Inmiddels is de Matslijst gesloten en zijn alle woningen verhuurd.

De bewonerscommissie van SPACE-S gaat zich bezighouden met het vinden van nieuwe huurders als er een appartement of studentenkamer vrij komt. Woonbedrijf biedt de woningen dus niet via de website aan. Om iedereen een kans te geven, organiseert de bewonerscommissie vier keer per jaar een belangstellendenavond. Dan is er informatie over de community en hoe je in aanmerking kunt komen voor een woning. Op de website www.space-s.nl volgt binnenkort meer informatie over de belangstellendenlijst.

De bewoners nemen zelf ook het beheer van de daktuinen en het ‘Buurthuis’ op zich. De schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimten gebeurt door de “Regionale Huismeester”, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet.

 

https://dkvwg750av2j6.cloudfront.net/m/46f7a0c26cb92b38/original/2017-06-19-SPACE-S-402-huurwoningen-klaar.pdf

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?