‘Prime’ yield in de belangrijkste CBD’s van Europa gedaald tot recordniveau in Q1, aldus Savills

0

Volgens het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport ‘European Investment Market in Minutes’ van internationale vastgoedadviseur Savills zijn de gemiddelde rendementen in Europa’s central business districts (CBD’s ) in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst gedaald tot een recordniveau van net onder de 4%. De yields van ‘prime’ kantoorgebouwen bleven elk kwartaal dalen in Parijs (-50 basispunten), Amsterdam (-40 basispunten), Wenen (-25 basispunten), Londen (-25 basispunten) en de 6 grote steden van Duitsland (-10 basispunten). In de meeste andere ‘prime’ kantorenmarkten bleven de aanvangsrendementen echter stabiel.

Eri Mitsostergiou, Director European Research bij Savills, licht toe: “We nemen een trendbreuk waar. Waar de kloof tussen kern- en perifere kantoormarkten de afgelopen jaren afnam, is de kloof in het afgelopen kwartaal juist weer iets groter geworden. Dit wordt veroorzaakt door de grote beleggersvraag in de core-markten. Door die grote vraag blijven de rendementen in deze markten dalen, terwijl de yields in de meeste markten gestabiliseerd zijn.”

Savills nam in het eerste kwartaal van 2017 niet veel verandering waar in het beleggingsvolume op de Europese vastgoedmarkt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het totaal van €44,5 miljard lag wel één derde boven het tienjarige gemiddelde, met de grootste stijgingen in Griekenland (130 procent), Oostenrijk (50 procent), Nederland (41 procent), Noorwegen (35 procent) en Duitsland (34 procent).

Verder heeft de stijgende interesse van internationale beleggers in Scandinavië en het grote volume grensoverschrijdende investeringen in Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk het aandeel van de binnenlandse investeringen in deze landen doen afnemen. Volgens Savills kan 48% van de totale investeringsactiviteit in Europa worden toegeschreven aan binnenlands kapitaal, tegenover 52% buitenlands kapitaal. Het aandeel grensoverschrijdende beleggingen was het hoogste in Italië (81%), Spanje (63%) en Nederland (61%).

Marcus Lemli, Head of European Investment bij Savills, geeft aan: “Nu de dreiging van anti-EU-partijen in Frankrijk en Nederland is afgenomen, voorspellen wij dat het totale beleggingsvolume dit jaar ongeveer in lijn zal blijven met de €200 miljard van vorig jaar.”

Savills voorspelt voor de loop van het jaar een bescheiden verdere rendementsdaling in Frankfurt, Hamburg, Amsterdam en Milaan, en lichte versoepeling in La Défense en Londen, waarbij de gemiddelde rendementen van de Europese CBD kantorenmarkt naar verwachting iets onder de 4% zullen blijven.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/217906-0/06/2017/-prime–yield-in-de-belangrijkste-cbd-s-van-europa-gedaald-tot-recordniveau-in-q1–aldus-savills

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?