Studentenhuisvestingsmarkt heeft volgens Savills het examen gehaald en is uitgegroeid tot een volwaardige beleggingscategorie

0

De introductie van het leningsstelsel in 2015 leidde tot een daling van het aantal inschrijvingen. Zoals verwacht in het ‘Spotlight on Student Housing’ van Savills van vorig jaar, zijn de inschrijvingen van 2016/2017 weer terug op niveau. Het aantal internationale studenten neemt sterk toe, en beslaat nu 11,4% van de totale Nederlandse studentenpopulatie.

Ontwikkelaars hebben de toenemende vraag naar studentenhuisvesting met zelfvoorzienende zelfstandige eenheden (PBSA) niet genegeerd en voor de periode 2017-2019 worden er 21.400 nieuwe studentenunits verwacht, grotendeels rekening houdende met de toenemende behoefte aan kamers met eigen faciliteiten.

De combinatie van toenemende schaalgrootte, steeds professioneler management met duidelijke visie en optimalisatie van huurinkomsten maakt studentenhuisvesting tot een steeds sterkere beleggingscategorie. Dit resulteert in een betere aansluiting op de vereisten van (internationale) beleggers. Op dit moment overstijgt de vraag naar PBSA het daadwerkelijke aanbod, met name omdat beleggers op zoek zijn naar product met voldoende schaal of portefeuilles en graag een operator platform willen aankopen of uitrollen in Nederland.

Bas Wilberts, Head of Alternative Investments bij Savills Nederland: “De huidige pijplijn nieuwbouw studentenhuisvesting zal worden geëxploiteerd door professionele en internationaal bekende operators; een teken dat de studentenhuisvestingmarkt volwassen is geworden. Bovendien laat de grote investeringsbereidheid in dit segment zien dat studentenhuisvesting in Nederland een op zichzelf staande beleggingscategorie is geworden.”

Savills verwacht dat het beleggingsvolume van 2017 waarschijnlijk het volume van €425 miljoen in 2016 zal evenaren. Of dit volume overschreden zal worden hangt af van nieuwe projecten of portefeuilles die naar de markt zullen worden gebracht.

Bas Wilberts heeft het rapport “Spotlight: Student Housing in the Netherlands – June 2017” gepresenteerd tijdens The Class of 2020 meeting op maandag 29 mei bij Loyens & Loeff. Het gehele rapport is hier te downloaden.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/217542-0/05/2017/studentenhuisvestingsmarkt-heeft-volgens-savills-het-examen-gehaald-en-is-uitgegroeid-tot-een-volwaardige-beleggingscategorie

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?