Savills presenteert Market in Minutes rapport tijdens PROVADA 2017

0

Volgens het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Netherlands Market in Minutes – June 2017’ van internationale vastgoedadviseur Savills zal er door het beperkte aantal nieuwe ontwikkelingen en het zeer lage aanbod op de toplocaties een knelpunt gaan ontstaan wat mogelijk voor vertraging van de opname zal zorgen.

De economische groei en positieve economische vooruitzichten (met het hoogste producenten- en consumentenvertrouwen sinds tijden) hebben bijgedragen aan een sterke gebruikersmarkt in alle sectoren gedurende de eerste helft van 2017. Nu het aanbod van ‘prime’ kantoorruimte opdroogt – wat leidt tot lagere incentives en toenemende huurprijzen – zien we dat secundaire locaties meeprofiteren. De lagere opname aan kantoorruimte die we vorig jaar zagen was dus, zoals verwacht, van tijdelijke aard.

Wouter Stevens, Head of Agency bij Savills Nederland: “Noemenswaardig is de toename van tech huurders in Amsterdam, zoals Uber, Netflix en Amazon. Amsterdam is een echte tech hotspot aan het worden, zoals eerder bevestigd in het Savills Tech Cities rapport.”

De beleggingsactiviteit in commercieel en residentieel vastgoed steeg in de eerste vier maanden van 2017 tot € 4,4 miljard, in vergelijking met € 2,5 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Nieuwe beleggers zoals HighBrook betreden de markt.

Jan de Quay, Managing Director Investments bij Savills Nederland: “De kantorenbeleggingsmarkt liet een spectaculaire groei zien van 79,3 % in vergelijking met de eerste vier maanden van 2016. De Atrium deal droeg hier in grote mate aan bij. Grote transacties in mei, zoals de aankopen van M7 Real Estate, en verwachte portefeuille deals zullen het beleggingsvolume blijven stimuleren, mogelijk tot of boven het niveau van vorig jaar.”

Beleggers op zoek naar hoge yields zijn wegens de stijgende prijzen en gebrekkig aanbod hun interesse aan het verliezen. Interesse in ‘prime’ product blijft onverminderd hoog. De vraag overstijgt in flinke mate het beperkte aanbod, met dalende rendementen. Zowel in de beleggers- als de gebruikersmarkt wordt het aanbod van aantrekkelijk product echter wel een knelpunt. Dit zal ofwel moeten leiden tot de ontwikkeling van nieuw ‘prime’ product, of er zal gekeken moeten worden naar mogelijkheden buiten ‘prime’.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport Market in Minutes – June 2017.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/217532-0/05/2017/savills-presenteert-market-in-minutes-rapport-tijdens-provada-2017

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?