Savills: Amsterdam koploper binnen Europa als bestemming voor tech-bedrijven

0

Amsterdam is de thuisbasis van een groeiend aantal Nederlandse en internationale technologiebedrijven. Dit aantal is zelfs zo groot dat Amsterdam beter presteert als tech-bestemming dan steden die vele malen groter zijn.

In het onderzoeksrapport ‘Savills Tech Cities 2017’ neemt Amsterdam de 5e plaats in van 22 steden. Deze ranking wordt behaald op basis van een goede verbinding met andere zakelijke hubs, hooggeschoolde arbeidskrachten die goed Engels spreken en goede kwaliteit van leven. Dit laatste vooral omdat het een ‘gezonde’ stad is met lage vervuiling en criminaliteit en een aantrekkelijk aanbod van vrijetijdsvoorzieningen. Deze lifestyle factoren zijn steeds belangrijker voor bedrijven, omdat de vaak jonge tech-werknemers die ze willen aantrekken de voorkeur geven aan steden die hen een goede work/life balance bieden en een omgeving die hun welzijn verbetert.

Amsterdam neemt een hogere plek in dan veel grotere steden zoals Boston, Hong Kong en Singapore, maar ook ten opzichte van Europese rivalen als Copenhagen, Berlijn en Stockholm. Deze Europese steden hebben echter wel lagere vastgoedprijzen dan Amsterdam: de kosten van het huren van commercieel vastgoed en woonruimte zijn lager, wat met name voor start-ups (met lager budget) aantrekkelijk kan zijn. Aan de andere kant heeft Nederland een zeer aantrekkelijk belastingstelsel, met een van de meest uitgebreide fiscale verdragen ter wereld.

Om te kunnen stijgen in de Savills Tech Cities-ranglijst moet Amsterdam zich concentreren op het ontwikkelen van zijn ‘tech-omgeving’, die momenteel solide is, maar ook ruimte voor verbeteringen biedt. De gemiddelde breedband downloadsnelheid is bijvoorbeeld 8,6 MB per seconde, vergeleken met het gemiddelde genomen over alle 22 steden van 19,4 MB per seconde. Amsterdam moet zich concentreren op de verbetering van zijn digitale infrastructuur en breedbandnetwerken. De steden die de eerste, tweede en derde plaats innemen op de Tech Cities ranglijst, zijnde Austin, San Francisco en New York, zijn steden die zeer sterk presteren op het gebied van de tech-omgeving. Amsterdam zou op dit gebied van deze steden kunnen leren.

De vooruitzichten voor Amsterdam in dit opzicht zijn echter positief: het aantal datacenters in Nederland groeit, vooral in de omgeving Amsterdam. De stad is ook de thuisbasis van de Amsterdamse Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste internethubs ter wereld.

Amsterdam is al een belangrijke wereldwijde hub voor tech-bedrijven en gezien deze verdere positieve ontwikkelingen zal het in de toekomst kunnen blijven concurreren met veel grotere steden bij het aantrekken van tech-huurders.

Savills onderzocht en vergeleek 22 steden in de voorhoede van de wereldwijde tech-industrie in het onderzoeksrapport ‘Tech Cities 2017’. De resultaten zijn te vinden op het online en interactieve platform www.savills.co.uk/tech-cities/.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/217042-0/05/2017/amsterdam-koploper-binnen-europa-als-bestemming-voor-tech-bedrijven

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?