Cushman & Wakefield: Kantooropname Ede en Veenendaal in 2016 verdubbeld

0

De kantorenmarkt van Ede en Veenendaal kende een sterk jaar met een totale kantooropname van 21.000 m². Ten opzichte van vorig jaar vond ruim een verdubbeling (+111%) van opgenomen kantoorruimte plaats. De grootste transactie in Ede kwam op naam van De Heus Voeders met 5.200 m² kantoorruimte op de Edese Manen en in Veenendaal van De Batterijen door Cegeka met 3.500 m². Dit blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & WakefieldDe bedrijfsruimtemarkt in Ede en Veenendaal heeft zich stabiel ontwikkeld. De opname kwam over 2016 uit op 86.000 m² (+0,1). Daarmee is de geregistreerde transactiedynamiek voor het derde jaar op rij boven het langjarig gemiddelde uitgekomen. De grootste transactie kwam op naam van Docomar op de Nijverkamp in Veenendaal (8.500 m²). Deze industriële dienstverlener in diervoeder heeft nog twee andere locaties aangewend in 2016, waarmee zij in totaal circa 21.000 m² in gebruik heeft genomen in 2016. In Ede kwam de grootste bedrijfsruimtetransactie op naam van internetwinkel Betaalbaarshoppen.nl, die op de Heestereng 6.300 m² bedrijfsruimte heeft gehuurd.

Het aanbod daalde als gevolg van de transactiedynamiek scherp (-37%) en kwam uit op op 131.000 m². Ondanks het feit dat een krappe marktsituatie ontstaat, zijn de huurprijzen gemiddeld genomen gedaald met 2,7% tot een niveau van EUR 37 per m² per jaar.

Het aanbod kantoorruimte bleef met 103.000 m² vrijwel stabiel (-0.7%), maar daarentegen daalde de gecombineerde leegstand daalde aanzienlijk met 15% naar 19,5%. De leegstand van Ede en Veenendaal ligt daarmee boven het Nederlands gemiddelde van 14,1%. In het aanbod hebben fysiek lege kantoorgebouwen plaatsgemaakt voor kantoren die weliswaar aangeboden worden op de markt, maar die nog wel in gebruik zijn. Veel invloed op het huidige huurprijsniveau heeft de toegenomen leegstand niet. De huurprijs bleef gemiddeld stabiel op EUR 95 per vierkante meter per jaar (-0,3%).

Al vele jaren geeft Cushman & Wakefield – voorheen DTZ Zadelhoff – een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft Cushman & Wakefield gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet ultimo 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Klik hier voor de factsheet kantoorruimte regio Ede en Veenendaal | januari 2017

Klik hier voor de factsheet bedrijfsruimte regio Ede en Veenendaal | januari 2017

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2017/q1-2017/nieuwsberichten-uit-het-eerste-kwartaal-van-2017/kantooropname-ede-en-veenendaal-in-2016-verdubbeld?page=1

Share.

Comments are closed.