Cushman & Wakefield: Opnamepiek bedrijfsruimtemarkt Almere

0

De bedrijfsruimtemarkt in Almere liet in 2016 een opmerkelijke opnamegroei zien ten opzichte van het jaar ervoor. Er werd 89% meer bedrijfsruimte in gebruik genomen. Ondanks de opnamegroei bleef het aanbod bedrijfsruimte stabiel op 182.000 m². Hiermee wordt circa 7,4% van de voorraad bedrijfsruimte op dit moment op de markt aangeboden. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter bleef gelijk op EUR 40 per vierkante meter per jaar. Dit blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

De grootste transactie van 2016 kwam op naam van A-ware. Dit bedrijf kocht 7.500 m² bedrijfsruimte op de Sallandsekant. Op hetzelfde bedrijventerrein nam Bocca 2.400 m² in gebruik en op De Vaart tekende Kubox voor 2.100 m².

De opname op de Almeerse kantorenmarkt kwam uit op 6.000 m². Een daling van 38% ten opzichte van de opname in 2015. De dynamiek op de kantorenmarkt in Almere kenmerkt zich door de lokale herkomst van de kantorengebruikers. Daarmee heeft de stad tot nu toe niet kunnen profiteren van de krappe aanbodsituatie die zich in het dichtbij gelegen Amsterdam manifesteert. De grootste verhuizing vond dit jaar plaats aan het Keerkringplein, waar WitchWorld 1.850 m² in gebruik heeft genomen.

In tegenstelling tot het landelijke beeld, nam zowel de hoeveelheid aangeboden kantoorruimte als de leegstand in Almere verder toe. Het aanbod is per ultimo 2016 uitgekomen op 195.000 m², waarvan 187.000 ook daadwerkelijk leegstaat. Dit komt neer op een leegstandspercentage van 31,9% waarmee Almere, op twee gemeenten na, het hoogste leegstandspercentage van Nederland heeft. Dit percentage is voor een belangrijk deel te verklaren doordat de huidige kantorenvoorraad in Almere veel meer is gericht op het huisvesten van grote, bovenregionaal opererende bedrijven dan op de behoefte van plaatselijke kantoorgebruikers.

Al vele jaren geeft Cushman & Wakefield – voorheen DTZ Zadelhoff – een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft Cushman & Wakefield gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet ultimo 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Klik hier voor de factsheet kantoorruimte regio Almere | januari 2017

Klik hier voor de factsheet bedrijfsruimte regio Almere | januari 2017

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2017/q1-2017/nieuwsberichten-uit-het-eerste-kwartaal-van-2017/opnamepiek-bedrijfsruimtemarkt-almere?page=1

Share.

Comments are closed.