Meer duidelijkheid over gemeentelijke kosten bij bouwplannen

0

Wie op eigen grond een woning of een bedrijfspand bouwt of verbouwt, betaalt in veel gevallen niet alleen leges aan de gemeente. Vaak zal de gemeente ook een bedrag in rekening brengen voor de aanleg van openbare voorzieningen als groenvoorzieningen of nieuwe wegen. Minister Schultz heeft bepaald hoeveel gemeenten bij een bouwproject of verbouwing maximaal mogen rekenen voor de kosten van voorbereiding en toezicht op de aanleg van zulke openbare voorzieningen. Dit geeft gemeenten en bouwers sneller en beter duidelijkheid over de gemeentelijke kosten bij bouwplannen. De ministeriële regeling Plankosten Exploitatieplan 2017 is op maandag 6 februari in de Staatscourant gepubliceerd en zal op 1 april 2017 in werking treden.

De ministeriële regeling Plankosten is opgesteld in nauw overleg met organisaties van ontwikkelaars, bouwers en gemeenten. De regeling geeft hen veel duidelijkheid. Ontwikkelaars en bouwers kunnen vooraf beter inschatten welk bedrag zij aan de gemeente schuldig zijn. Voor gemeenten wordt het gemakkelijker om de plankosten te berekenen. Bij de regeling is een rekenmodel gevoegd waarmee gemeenten door het invullen van een aantal eenvoudige vragen de plankosten kunnen berekenen. Het resultaat is dat vergunningen sneller kunnen worden afgegeven en dat bouwers en ontwikkelaars sneller aan de slag kunnen. Dat is een steun in de rug voor de bouwsector, nu de bouw overal weer aantrekt.

De ministeriële regeling Plankosten en het bijbehorende rekenmodel zijn beschikbaar via rijksoverheid.nl . Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseren samen een aantal voorlichtingsbijeenkomsten voor medewerkers van gemeenten die met de regeling zaan de slag zullen gaan. Zij ontvangen daarvoor een uitnodiging vanuit de VNG en de Vereniging van Grondbedrijven.

 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/02/06/meer-duidelijkheid-over-gemeentelijke-kosten-bij-bouwplannen

Share.

Comments are closed.