Markthal Rotterdam wint FGH Vastgoedprijs 2016

0

Publiekstrekker door weer en wind.

Provast heeft met de Markthal in Rotterdam de FGH Vastgoedprijs 2016 gewonnen. Volgens de onafhankelijke vakjury onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen illustreert het project bij uitstek hoe complex vastgoedontwikkeling in feite is en wat er allemaal bij komt kijken om zelfs in het tijdsbestek van een decennium toch het gewenste, hoge eindresultaat te behalen. “Dat het gebouw ongeschonden door de crisis is geloodst en daarbij bovendien is vastgehouden aan de vooraf gestelde uitgangspunten en doelstellingen mag bewonderenswaardig worden genoemd.”

De winnaar van de FGH Vastgoedprijs 2016 werd op maandag 7 november 2016 bekend gemaakt in de Jaarbeurs in Utrecht. Andere genomineerde projecten waren The Edge in Amsterdam en Woonlandschap De Leyhoeve in Tilburg. Een eervolle vermelding was er voor De Nieuwe Stad in Amersfoort.

De FGH Vastgoedprijs beloont onderscheidende initiatieven in de vastgoedmarkt. De prijs is een erkenning voor initiatiefnemers die bij de realisatie van vastgoedprojecten getuigen van durf, visie en ondernemerschap. Daarnaast beoordeelt de jury in hoeverre het initiatief een gezonde projecteconomie laat zien en een verantwoord projectrisico heeft. Tot slot spelen ook criteria als architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke impact een rol.

Geen concessies
De jury van de FGH Vastgoedprijs roemt Provast om meer dan alleen de hoge kwaliteit en het succes van de Markthal. Het zijn vooral ook de complexiteit van het ontwikkel – en bouwproces en de wijze waarop alle betrokken partijen de grote hoeveelheid tegenslag hebben weten te overwinnen, die grote indruk hebben gemaakt. De flexibele opstelling van gemeente, de durf en vasthoudendheid van de ontwikkelaar, de creativiteit van de bouwer: het zijn stuk voor stuk onmisbare schakels gebleken. Uit het juryrapport: “Het feit dat alle betrokkenen voortdurend het einddoel voor ogen hielden, bereid waren grote risico’s te lopen om dat doel te halen en ook weigerden concessies te doen op de momenten dat het tegenzat, is de voornaamste reden dat Rotterdam er opnieuw een spraakmakend gebouw bij heeft gekregen. In meer dan een opzicht onderstreept de Markthal dat vastgoedontwikkeling een vak is, dat vooral ook in de praktijk geleerd moet worden.”

Trendsettend
Veel lof was er ook voor de andere twee genomineerde projecten. De jury typeert The Edge als een gedurfd, spraakmakend en bovenal trendsettend kantoorgebouw waarmee OVG een belangrijk statement heeft gemaakt. De koppeling van een ongekend hoog niveau van duurzaamheid aan grensverleggende technologie heeft geresulteerd in een kantoorgebouw dat niet alleen voor de individuele gebruikers een verademing is, maar ook voor de kantoororganisatie als geheel. “The Edge strekt de vastgoedsector hiermee niet alleen tot voorbeeld, maar daagt haar eveneens uit de hier geleverde prestatie zo niet te overtreffen dan toch op zijn minst te evenaren.”

Woonlandschap De Leyhoeve speelt in op de behoefte van een nieuwe groep van moderne ouderen, die andere en vooral ook hogere eisen stellen aan hun woning en woonomgeving. De jury van de FGH Vastgoedprijs spreekt haar grote waardering uit voor de wijze waarop Roozen van Hoppe op deze ontwikkeling heeft geanticipeerd en een nieuw antwoord meent te hebben gevonden op een steeds pregnanter wordend maatschappelijk vraags tuk. Hopelijk leidt het succes van dit project ertoe dat meer partijen in het vastgoed zich over de kwaliteit van de ouderenhuisvesting gaan buigen.

Een eervolle vermelding was er voor De Nieuwe Stad uit Amersfoort. Uit dit stedelijk vernieuwingsproject spreekt het voortdurende verlangen om in goed overleg met de eindgebruikers de bestaande gebouwen een zo passend mogelijke herbestemming te geven. Op welhaast organische wijze is een uitgeblust industrieel complex nieuw, stedelijk leven ingeblazen. Alleen het feit, dat het project naar het gevoel van de jury nog niet voltooid is, maakt dat het in dit kader bij een eervolle vermelding is gebleven.

Innovatie als nieuwe standaard
Deze editie van de FGH Vastgoedprijs toont volgens de vakjury bij uitstek aan hoe vernieuwend er op dit moment in het Nederlandse vastgoed wordt geacteerd. Dat blijkt met name ook uit het feit dat de economie en de ecologie van een project steeds vaker hand in hand gaan. De relatief hogere aanvangsinvesteringen, die zijn gemoeid met de toegenomen aandacht voor duurzaamheid, comfort en techniek, worden steeds vaker weggestreept tegen de winst die hiermee in de gebruiksfase wordt geboekt. Steeds meer vastgoedprofessionals zijn ervan doordrongen dat het in meer dan een opzicht loont om de lat uit oogpunt van innovatie en kwaliteit op een zo hoog mogelijk niveau te leggen.
De drie genomineerde projecten en de eervolle vermelding vormen hierop geen uitzondering. In alle gevallen is een prestatie van formaat neergezet, waarvoor de jury van de FGH Vastgoedprijs dan ook alleen maar haar waardering kan uitspreken. Niet in de laatste plaats omdat zij stuk voor stuk de mens als gebruiker van het vastgoed centraal hebben gesteld.

 

https://www.fghvastgoedprijs.nl/persberichten/Documents/Persbericht%20Winnaar%20Vastgoedrpijs%202016%20DEF.pdf

Share.

Comments are closed.