Syntrus Achmea: dertig procent voor middeldure huur

0

Gemeenten doen veel te weinig om de enorme vraag naar huurwoningen op te vangen. Vooral aan woningen voor de middeninkomens is een grote behoefte. Het aantal ontwikkellocaties in de steden moet daarom flink omhoog en bij elke gronduitgifte moet minstens 30 procent worden gereserveerd voor middeldure huurwoningen.

Dat zei Henk Jagersma, directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en voorzitter van de IVBN, vanmiddag op een congres van SPRYG Real Estate Academy in Den Haag. “De sleutel ligt bij de gemeenten, want zowel consumenten als de institutionele beleggers staan te springen om dit type woningen. Er is veel vraag én veel geld. We kunnen de bewoner en de financier bij elkaar brengen, mits de gemeenten de deur van het slot halen.”

De komende decennia krijgt Nederland er naar verwachting één miljoen huishoudens bij, vooral in de steden. Het grootste deel van die groei bestaat uit alleenstaande senioren, met bovengemiddeld veel lage en middeninkomens. Daarnaast zoeken steeds meer starters op de woningmarkt een woning in de steden. Voor deze groepen is sociale huur of koop vaak geen optie. Jagersma. “Deze trends zijn heel duidelijk, maar ze worden niet vertaald in het beleid voor de woningmarkt.”

Volgens de directievoorzitter van Syntrus Achmea RE&F dreigt een ongewijzigd beleid vooral meer van hetzelfde. “Dat betekent nog langere wachtlijsten voor sociale huurwoningen, terwijl die in veel steden al zeer hoog zijn. Een jongere met een mbo-opleiding komt in veel steden niet of nauwelijks aan een eigen woning. Dat is maatschappelijk onacceptabel. Meer middeldure huurwoningen zorgen voor meer aanbod, wat ook een rem zet op de huurstijgingen.”

Institutionele beleggers willen graag samenwerken met gemeenten en woningcorporaties om samen meer betaalbare woningen te realiseren, aldus Jagersma. “Wij kunnen heldere afspraken maken over de betaalbaarheid van nieuwe woningen, inclusief de huurstijgingen in de komende jaren. Dat is ook goed voor de doorstroming vanuit sociale huurwoningen. En we willen nog meer samenwerken in de wijken, waarbij de corporaties zorgen voor de sociale huur, de beleggers voor de middeldure huur en de gemeente voor de openbare ruimte. We kunnen elkaar helpen. Laten we dat doen.”

 

http://www.achmeavastgoed.nl/over-ons/nieuws/Paginas/Syntrus-Achmea-dertig-procent-voor-middeldure-huur–.aspx

Share.

Comments are closed.