NVM tegen afschaffen fiscale aftrek onderhoud monumenten

0

Het kabinet heeft voorgesteld om de fiscale aftrek voor onderhoud van monumenten af te schaffen en te vervangen door een soberder subsidieregeling. De bedoeling is de aftrek in 2017 al af te schaffen terwijl nog veel onduidelijk is over hoe de subsidieregeling eruit zal zien die hiervoor in de plaats komt.

Meer weten over kopen vaneen monument

Inmiddels is wel duidelijk dat de nieuwe regeling veel slechter zal zijn dan de bestaande aftrek. Slechts 25% van kosten wordt subsidiabel; dat is, afhankelijk van het belastingtarief, veel minder dan in de huidige regeling. De subsidie zal bovendien een drempel kennen van € 2.000,- en wordt gemaximeerd op € 10.000,- per jaar, waarbij ook maar één keer per jaar subsidie kan worden aangevraagd.

Daarnaast zal de subsidieregeling ook een budgetplafond kennen, waardoor subsidies niet meer worden toegekend wanneer het budgetplafond bereikt is. Hierdoor zal in de toekomst niet alleen een groter deel van de kosten voor onderhoud van monumenten door de eigenaren zelf gedragen moeten worden, maar ontstaat ook onzekerheid of de subsidieaanvraag wel gehonoreerd zal worden.

De maatregel leidt tot onrust op de markt voor monumenten zal – anders dan het kabinet beweert – ook gevolgen hebben voor de marktwaarde van monumenten. De NVM verzet zich tegen de voorgenomen bezuiniging en tegen de snelheid waarmee deze wordt ingevoerd. Als er al sprake is van een verandering van de regeling, dan zou het alternatief in ieder geval gelijkwaardig moeten zijn aan de huidige fiscale aftrek.

 

https://www.nvm.nl/actueel/nieuws/2016/20161102monumenten

Share.

Comments are closed.