WOZ-waarden openbaar

0

De waardering van woningen, de zogenaamde WOZ-waarde, is voor iedereen openbaar gemaakt. Op de website www.wozwaardeloket.nl kun je bijvoorbeeld de WOZ-waarde van de huizen in je straat bekijken. De eerste ruim honderd gemeenten zijn al aangesloten. Voorheen kon je alleen een taxatieverslag opvragen bij je gemeente waarin de WOZ-waarde staat van de huizen waarmee jouw huis is vergeleken om de waarde te bepalen. Je kon dus niet zelf de waarde van een woning opvragen. Bij de gemeenten die zijn aangesloten op het WOZ-waardeloket kan dat nu wel.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties lanceerde vandaag het WOZ-waardeloket door al lopend door de straten van Rotterdam de werking van het digitale loket te demonstreren en de WOZ-waarde van huizen op te vragen. Waar je voorheen naar het gemeenteloket moest, kun je nu dus waar en wanneer je wilt deze informatie opvragen. Bijvoorbeeld op je tablet of computer.

Plasterk: “Dit is echt een voorbeeld van hoe gemeenten digitale dienstverlening kunnen inzetten om het makkelijker te maken voor hun inwoners. Ook sluit het aan bij de wens van het kabinet om alles wat openbaar kan, ook openbaar te maken.” Ook voor gemeenten is het WOZ-waardeloket zeer waardevol. Gemeenten die aansluiten op de Landelijke Voorziening WOZ, de database voor het WOZ-waardeloket, hoeven niet meer periodiek gegevens te leveren aan de huidige afnemers zoals de Waterschappen, het Centraal Bureau voor de Statistiek of de Belastingdienst voor bijvoorbeeld de vooringevulde belastingaangifte. Dit zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van de gegevens en een forse efficiëntieslag.

Het WOZ-waardeloket en de Landelijke Voorziening WOZ zijn ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Financiën, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Kadaster, de Unie van Waterschappen en de Waarderingskamer. De heer mr. G.J. Jansen (voormalig Commissaris van de Koningin van Overijssel) ondersteunt als aanjager gemeenten bij het proces voor aansluiting op de Landelijke Voorziening WOZ, zodat binnen enkele maanden alle 390 gemeenten aangesloten worden en iedere inwoner van Nederland gebruik kan maken van de website.

 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/10/10/woz-waarden-openbaar

Share.

Comments are closed.