DTZ Zadelhoff: Bedrijfsruimtemarkt Almere laat groei zien in opname

0

De bedrijfsruimtemarkt in Almere liet qua opname in het eerste halfjaar van 2016 een opmerkelijke groei zien ten opzichte van het eerste half jaar in 2015. De opname, die nu al het niveau van heel 2015 evenaart, wordt voornamelijk vormgegeven door A-ware. Dit bedrijf kocht bedrijfsruimte van 7.500 m² op de Sallandsekant. Door deze hoge opname daalde het aanbod in Almere van 182.000 m² eind 2015 naar 171.000 m² per 1 juli 2016. De huurprijzen bleven in dezelfde periode gelijk. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff.

Op de Almeerse kantorenmarkt is de opname in het eerste half jaar van 2016 uitgekomen op 2.000 m². Dat betekent een daling van 50% ten opzichte van de opname in het eerste halfjaar van 2015. De kantorenmarkt in Almere kenmerkt zich als een markt waarin de dynamiek vorm krijgt door minder omvangrijke transacties. Ook in het afgelopen halfjaar was dat zichtbaar. De grootste transactie is die van Besix met 800 m².

Zowel het aanbod als de leegstand daalde in Almere. Het aanbod komt uit op 175.000 m², waarvan 169.000 m² leeg staat. Zoals blijkt uit de opname kan het afgenomen aanbod niet vanuit een toegenomen vraag worden verklaard. Mogelijk zijn er in de eerste helft van 2016 kantoren onttrokken aan de voorraad, die een half jaar geleden nog op de markt werden aangeboden. Een andere mogelijkheid is dat eigenaren deze kantoren in de tussentijd van de markt hebben gehaald.

De driedeling, die DTZ Zadelhoff enkele jaren geleden introduceerde in de Nederlandse kantorenmarkt: kansrijk, kanshebbend en kansarm vastgoed, is nu voor het eerst meegenomen in de factsheets. De driedeling van het landelijke aanbod en de landelijke opname is als benchmark naast de regionale driedelingen gehouden.

Van het totale kantorenaanbod in Nederland (circa 7,9 miljoen m²) is 16% kansrijk, 48% kanshebbend en 36% kansarm. In Almere is van het aanbod 20% kansrijk, 56% kanshebbend en 24% kansarm. De helft van de opname in Almere wordt voor rekening genomen van kanshebbend vastgoed.

Al vele jaren geeft DTZ Zadelhoff een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft DTZ Zadelhoff gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet medio 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Klik hier voor de factsheets kantoor- en bedrijfsruimte voor Almere (pdf).
De factsheetsbundel Nederland Compleet medio 2016 kunt u hier bekijken (bladerbare versie).

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2016/q3-2016/nieuwsberichten-uit-het-derde-kwartaal-van-2016/bedrijfsruimtemarkt-almere-laat-groei-zien-in-opname?page=1

Share.

Comments are closed.