DTZ Zadelhoff: Logistieke ruimte in trek rondom Schiphol

0

In de regio Haarlemmermeer is de voorraad bedrijfsruimte met 2,4% gestegen naar 625 hectare. Er is vanuit de markt veel vraag naar moderne logistieke ruimte rondom Schiphol en daar spelen ontwikkelaars op in. De grootste transactie in dit gebied in de eerste zes maanden van 2016 is de huisvesting van XPO Logistics. Deze organisatie betrekt 35.000 m² nieuwe distributieruimte op het Fokker Logistics Park. Deze transactie heeft een grote invloed op het opnameniveau van 73.000 m² in de eerste helft van 2016. Het beschikbare aanbod is het afgelopen half jaar met 3,9% gedaald tot 239.000 m². Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff.

In het eerste half jaar van 2016 is in de Haarlemmermeer 9.000 m² aan kantoorruimte opgenomen. Daarmee blijft het opnameniveau achter bij de eerste helft vorig jaar. De twee grootste transacties vonden in Hoofddorp plaats. Macaw Nederland heeft 2.100 m² kantoorruimte op Park20|20 in Beukenhorst-Zuid gehuurd in NOW-building en D-reizen betrok 1.550 m² in het kantoorgebouw Kosmos op Beukenhorst-Oost. Op Schiphol was de grootste transactie 1.500 m² voor HMS Host Schiphol Airport.

Het kantorenaanbod in de Haarlemmermeer is verder gedaald en uitgekomen op 227.000 m². Ook de kantorenvoorraad is geslonken. Van de totale voorraad staat 15,7% fysiek leeg. De gemiddelde huurprijs in de regio staat nog onder druk, tegelijkertijd is de ondergrens van de huurprijzen in Schiphol-Centrum juist gestegen.

De driedeling, die DTZ Zadelhoff enkele jaren geleden introduceerde in de Nederlandse kantorenmarkt: kansrijk, kanshebbend en kansarm vastgoed, is nu voor het eerst meegenomen in de factsheets. De driedeling van het landelijke aanbod en de landelijke opname is als benchmark naast de regionale driedelingen gehouden.

Van het totale kantorenaanbod in Nederland (circa 7,9 miljoen m²) is 16% kansrijk, 48% kanshebbend en 36% kansarm. In de Haarlemmermeer is van het aanbod 12% kansrijk, 42% kanshebbend en 46% kansarm. De helft van de opname in de Haarlemmermeer wordt voor rekening genomen van kansrijk vastgoed.

Al vele jaren geeft DTZ Zadelhoff een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft DTZ Zadelhoff gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet medio 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Klik hier voor de factsheets kantoor- en bedrijfsruimte voor de Haarlemmermeer (pdf).
De factsheetsbundel Nederland Compleet medio 2016 kunt u hier bekijken (bladerbare versie).

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2016/q3-2016/nieuwsberichten-uit-het-derde-kwartaal-van-2016/logistieke-ruimte-in-trek-rondom-schiphol?page=1

Share.

Comments are closed.