Bedrijven moeten hun beleid rond stadslogistiek herzien, aldus nieuw rapport van JLL

0

In het rapport ‘The Fourth Industrial Revolution’ geeft JLL een overzicht van de belangrijkste oorzaken en de invloed van de veranderingen in het Europese logistieke vastgoed voor de komende 5 à 10 jaar.

JLL, toonaangevend financieel en professioneel dienstverlener op het gebied van vastgoed, bracht onlangs een nieuw rapport uit, getiteld ‘The Fourth Industrial Revolution’. Dit rapport belicht de ontwikkelingen die de inrichting van de toeleveringsketens veranderen en de vraag van huurders naar logistiek vastgoed in Europa stimuleren. De belangrijkste onderwerpen die in het rapport aan bod komen, zijn:

• Bedrijven moeten hun beleid rond stadslogistiek herzien

Er is sprake van een toenemende vraag naar innovatieve vormen van logistiek vastgoed in en rondom steden, om te kunnen voldoen aan duurzaamheidscriteria en de eisen van online en omnichannel retailing:
o de komst van meerdere verdiepingen tellende logistieke centra die in delen van de regio Asia-Pacific alom vertegenwoordig zijn, maar in Europa nauwelijks;
o veranderingen in het type magazijnen om te kunnen voldoen aan de vereisten voor thuisbezorging;
o een toenemend gebruik van gedeelde distributiecentra.

• CEO’s en CFO’s die belang hechten aan kosten, service en de reputatie van het bedrijf moeten hun denkwijze ten aanzien van traditionele toeleveringsketens herzien

Bedrijven moeten hun besluitvormingsprocessen op het gebied van hun vastgoed en toeleveringsketens beter afstemmen op bedrijfsbrede besluitvormingsprocessen. Zo kunnen ze niet alleen het beste uit hun distributienetwerken halen en klanten een zo goed mogelijke ervaring bieden, maar ook beter hun kosten en opbrengsten in de gaten houden.

• Bedrijven moeten big data beter benutten
Dankzij big data en technologie krijgen bedrijven een steeds beter inzicht in de vraag van klanten en hoe ze daarop kunnen anticiperen. Door deze middelen op juiste manier in te zetten kunnen zij invloed uitoefenen op de noodzakelijke transformatie van een traditionele, productiegestuurde aanbodketen naar een klantgerichte vraagketen. Bovendien zorgt dit voor meer inzicht in de vraag, grotere betrokkenheid bij de processen in de toeleveringsketen en een betere traceerbaarheid van producten. Door de inzet van big data hoeven logistieke bedrijven minder producten op voorraad te hebben en zijn zij beter in staat om het goederenverkeer binnen de toeleveringsketen te verwerken.

• Mondialisering en right-shoring leiden tot een toenemende vraag naar industrieel vastgoed in de regio EMEA
De interesse in reshoring (productie naar het eigen land terughalen) en near-shoring (alle activiteiten dichter bij de afzetmarkt uitvoeren) is in de afgelopen jaren toegenomen. Dit komt door de stijgende loonkosten in China, verborgen kosten die verband houden met lange toeleveringsketens, problemen met de kwaliteit van producten en de toenemende risico’s binnen de toeleveringsketens. De regio EMEA profiteert naar verwachting van een toenemende reshoring en near-shoring van activiteiten, waarbij gesegmenteerde toeleveringsketens de norm worden. Turkije, Midden- en Oost-Europa en Noord-Afrika zijn aantrekkelijke locaties geworden als near-shoringregio voor Europese afzetmarkten.

Guy Gueirard, Head of EMEA Logistics & Industrial bij JLL: “Wereldwijde toeleveringsketens maken de meest ingrijpende veranderingen door sinds tijden. Corporate eindgebruikers moeten hun denkwijze ten aanzien van traditionele toeleveringsketens herzien om de toekomst van hun bedrijf veilig te stellen, de kosten beter te kunnen beheersen en de klant centraal te stellen. Het veranderende landschap biedt investeerders kansen, aangezien de vraag naar logistiek vastgoed in de regio EMEA toeneemt en stadslogistiek door verdere ontwikkeling en innovatie geschikt wordt gemaakt voor de vierde industriële revolutie.”

Download het volledige rapport.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/829/bedrijven-moeten-hun-beleid-rond-stadslogistiek-herzien-aldus-nieuw-rapport-van-jll

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?