DTZ Zadelhoff: Kantoren op stationslocaties presteren beter

0

Stationsomgevingen worden nog altijd zeer aantrekkelijk gevonden door gebruikers van kantoorruimte, blijkt uit cijfers van DTZ Zadelhoff. Een analyse van de marktdynamiek leert dat een steeds groter deel van de landelijke kantooropname binnen loopafstand van een station wordt gerealiseerd. In 2015 kwam dit aandeel uit op 40%.

In 2015 is in totaal 1,2 miljoen m2 aan kantoorruimte opgenomen door kantoorhoudende organisaties. Maar liefst 40% (485.000 m2) daarvan werd gerealiseerd binnen 750 meter van een station. Een afstand die te voet goed te overbruggen is. Door de jaren heen wordt duidelijk dat kantoren binnen loopafstand van een station voor een steeds groter aandeel van de totale kantooropname zorgen. Ook de opname van kantoren tussen 750 en 1.500 meter van een station kent een licht groeiend aandeel, terwijl kantoren die 1.500 meter of verder van stations liggen aan terrein verliezen.

Natuurlijk bestaan er grote verschillen tussen stations en de steden waarbinnen die stations liggen. Vooral het onderscheid tussen stations met en zonder intercityverbinding is groot. Van de opname van 485.000 m² binnen 750 meter van een station is 373.000 m² gerealiseerd in de directe omgeving van een intercitystation. Dat betekent een aandeel van maar liefst 77% van de totale kantooropname op loopafstand van stations en 31% van de totale landelijke opname in Nederland.

De populariteit van kantoorruimte in de buurt van stations blijkt ook uit de gerealiseerde huurprijzen. In 2015 lag de gemiddeld gewogen huurprijs voor kantoren binnen 750 meter van intercitystations, die goed met de auto te bereiken zijn, met EUR 184,- per m2 9% hoger dan in 2014. Voor intercitystations in het centrum van grote steden was dit EUR 178,- en voor intercitystations in middelgrote steden EUR 130,-.

Als we kijken naar welke intercitystations op de meeste interesse van gebruikers konden rekenen, vinden we bovenaan de top-5 station Amsterdam Bijlmer Arena. Dit station wordt gevolgd door Amsterdam Sloterdijk, Rotterdam Alexander, Rotterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Opvallend is dat vier intercitystations uit de top vijf ook goed vanaf de snelweg te bereiken zijn. Deze combinatie maakt dit soort locaties populair bij kantoorgebruikers. Dat blijkt ook uit de verhouding tussen aanbod en opname. In Nederland is momenteel bijna 7 keer meer aanbod beschikbaar dan er jaarlijks vraag naar is. Voor deze intercitystations ligt de ratio ruim onder het landelijk gemiddelde en is er slechts circa 2,5 keer meer kantoorruimte beschikbaar dan er jaarlijks vraag is. Er is dus sprake van een krappere markt.

Frank van der Sluys, als associate director verantwoordelijk voor Research bij DTZ Zadelhoff: “Dit sluit aan bij wat DTZ Zadelhoff de dynamiek-keten noemt. Als kantoorhoudende organisaties willen verplaatsen, zoeken zij in eerste instantie kantoorruimte op locaties die het meest aansprekend zijn voor werknemers. In een aantrekkende economie zijn dergelijke kantoren als eerste weer gevuld en waaiert de vraag uit naar andere locaties. Een aantal jaar geleden nam bijvoorbeeld de interesse van organisaties in de kantoren in het kerngebied van Amsterdam Zuidoost toe. Het bood een voordelig alternatief voor hoogwaardige kantoorruimte in het historische centrum of de Zuidas. Meer recent is eenzelfde tendens zichtbaar rondom de stations Amsterdam Sloterdijk en Rotterdam Alexander.“

“De populariteit van deze locaties wordt bepaald door schaarste aan hoogwaardige kantoorruimte op locaties die zich in een eerder stadium van de dynamiek-keten bevinden”, vervolgt Van der Sluys. “Het zijn voorbeelden van gebieden die zich de afgelopen jaren hebben aangepast aan de veranderende marktomstandigheden en zich opnieuw hebben uitgevonden. Zo zijn hier veel kantoorgebouwen gerenoveerd of getransformeerd en zijn flexibele kantoorconcepten ontstaan.“

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2016/q2-2016/nieuwsberichten-uit-het-tweede-kwartaal-van-2016/kantoren-op-stationslocaties-presteren-beter?page=1

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?