CBS: Inflatie blijft stabiel in maart

0

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in maart 0,6 procent. In februari waren de prijzen voor consumenten ook 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie ligt nu ruim een halfjaar ongeveer op hetzelfde niveau. Dat maakt CBS bekend.

Inflatie in Nederland blijft hoger dan in eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.
De Nederlandse inflatie volgens de HICP is in maart uitgekomen op 0,5 procent. In februari was de inflatie 0,3 procent. De inflatie in Nederland was de afgelopen twee maanden hoger dan in de eurozone. De inflatie in de eurozone bedroeg in maart -0,1 procent. In februari was dit -0,2 procent.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de IC’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/14/inflatie-blijft-stabiel-in-maart

Share.

Comments are closed.