City Deal Binnenstedelijk Bouwen voor extra woningen

0

Zeven gemeenten in de Zuidelijke Randstad hebben op het provinciehuis in Den Haag de City Deal ‘Binnenstedelijk Bouwen en Transformatie’ gesloten met het Rijk, de Provincie Zuid-Holland, Bouwend Nederland, Vastgoedbelang, Vereniging Deltametropool, Neprom, IVBN, Watertorenberaad en Bank Nederlandse gemeenten.

Met de deal geven de overheden, betrokken organisaties en bedrijven invulling aan de grote behoefte aan woningen. Tot 2030 zijn namelijk maar liefst 230.000 extra woningen nodig in de steden van de Zuidelijke Randstad. Om daarin te voorzien is herontwikkeling van leeggekomen gebieden en gebouwen noodzakelijk.

Intensieve samenwerking
Dit doel kan alleen maar gerealiseerd worden via nieuwe vormen van aanpak en samenwerking. Daarom is er anderhalf jaar intensief samengewerkt in het kader van het bestuurlijk overleg MIRT (meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) om stedelijk wonen te stimuleren door beleggers, ontwikkelaars, corporaties, bouwende ondernemers, kennis- en maatschappelijke instellingen, steden, provincie, Rijk en andere partijen in de Zuidelijke Randstad.

Met deze City Deal hebben de zeven gemeenten ieder een eigen transformatieopgave opgesteld die ze willen volbrengen. Er zijn bewust verschillende soorten projecten (kantoren, zorgvastgoed, bedrijventerreinen en havengebieden) gekozen om als voorbeeld te dienen voor de belemmeringen die opgelost moeten worden in de Zuidelijke Randstad.

De ondertekenaars verwachten dat plannen beter uitvoerbaar zullen worden door de samenwerking in de City Deal, bijvoorbeeld via het verbeteren van de planopzet, heroverweging van beleid en met nieuwe financieringsvormen plus maatwerk bij het toepassen van regelgeving.

Agenda Stad
De City Deal Binnenstedelijk Bouwen en Transformatie is de zesde City Deal die in het kader van de Agenda Stad door de verschillende partijen is ondertekend. Andere partijen kunnen zich later in het proces aansluiten.

Steden, provincies, ministeries, private partijen, kennisinstellingen en andere actoren werken aan de totstandkoming van de Agenda Stad. Deze heeft als doel de groei, innovatie en leefbaarheid van steden in samenhang te versterken om daarmee het concurrentievermogen en groeipotentieel van het Nederlandse stedennetwerk te vergroten. Meer informatie over Agenda Stad op agendastad.nl.

 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/03/25/city-deal-binnenstedelijk-bouwen-voor-extra-woningen

Share.

Comments are closed.