NVB: Veel meer bouwlocaties nodig voor opvang bevolkingsgroei

0

Er moeten de komende 10 jaar tussen de 85.000 en 95.000 woningen worden gebouwd om de bevolkingsgroei te kunnen huisvesten. Deze bouwopgave kan niet alleen binnenstedelijk worden uitgevoerd. Er moeten dus in snel tempo nieuwe bouwlocaties worden aangewezen om te voorkomen, dat de huizengekte van eind jaren negentig en vlak voor de crisis terugkeert. Dit is op te maken uit het rapport ‘Bevolkingsontwikkeling en woningbouw tot 2040’.

RIGO heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van NVB, Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. “We willen hiermee een discussie over het woningbouwbeleid op gang brengen. Want door de crisis is er enerzijds jarenlang te weinig gebouwd en anderzijds groeit de bevolking harder dan verwacht”, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB. Daarmee wijst hij op het feit dat het CBS verwacht dat we in 2040 met ongeveer 18 miljoen mensen zijn. Dat is 1 miljoen meer dan waar het CBS tien jaar geleden nog van uitging en ook nog 167.000 meer dan de prognose uit 2012. En in deze cijfers is de toestroom van vluchtelingen nog niet meegenomen.

Het RIGO constateert dat om de inwonerstoename te huisvesten de bouwproductie fors omhoog moet. Met een beetje geluk komt de jaarproductie volgend jaar uit op 60.000 koop- en huurwoningen. Dit is meer dan in de afgelopen jaren werden gebouwd, maar toch nog volstrekt onvoldoende om de bevolkingsgroei te huisvesten. RIGO heeft berekend dat hiervoor 10 jaar lang tussen 85.000 en 95.000 woningen nodig zijn (inclusief vervanging van 15.000 tot 20.000 woningen). Maar omdat deze aantallen niet alleen op de binnenstedelijke locaties kunnen worden gerealiseerd, zijn snel nieuwe bouwlocaties nodig. Ronduit ongerust maakt Rietdijk zich over sommige provinciebesturen: “In de huidige praktijk zien we dat provincies eerder bouwplannen afknijpen dan willen bevorderen. Maar daarmee roepen zij grote problemen over zich af.”, aldus Rietdijk. Ook is het belangrijk dat er flexibele bestemmingsplannen komen en dat het Bouwbesluit bij transformatie minder star wordt toegepast. In het kader van de regelgeving helpt ook de zogeheten ‘Ladder voor Duurzame Verstedelijking’ niet bepaald voor een snelle toename van de woningproductie. “Nota bene nu volop blijkt dat de bevolking (veel) harder groeit dan eerder werd voorzien, moeten marktpartijen en gemeenten op basis van deze ‘Ladder’ toch gaan beargumenteren of er naar hun bouwprojecten wel vraag genoeg is. Dit zorgt alleen maar voor veel overdreven ambtenarij, vertraging en dus hogere kosten, die uiteindelijk door de klant en de belastingbetaler moeten worden opgebracht”, aldus Rietdijk die er voor pleit dat woningbouwplannen binnen Bestaand Bebouwd Gebied voortaan niet langer Ladder-plichtig zijn.

RIGO is overigens niet het enige onderzoeksbureau dat waarschuwt voor een te lage bouwproductie. Zo concludeerde ABF Research in de recente Primosraming 2015 ook al, dat er tot 2020 tussen de 80.000 en 90.000 woningen jaarlijks moeten worden gebouwd. En ook daar is dan nog geen rekening gehouden met de recente toestroom van vluchtelingen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft dat laatste wel gedaan en rekent tot 2020 op nog eens 50.000 woningen extra.

 

http://www.nvb-bouw.nl/persberichten/persbericht/40-veel-meer-bouwlocaties-nodig-voor-opvang-bevolkingsgroei.html

Share.

Comments are closed.