NVM: beste 3de kwartaal sinds 2007

0

Na een uitstekend eerste halfjaar heeft het 3de kwartaal 2015 veel transacties opgeleverd, zo blijkt uit (voorlopige) cijfers van de NVM. “Dat is opmerkelijk, omdat in de zomermaanden altijd minder verhuisbewegingen plaatsvinden dan in het lenteseizoen, en ook doordat we iets minder transacties verwachtten in verband met de strengere maatregelen per 1 juli jl., zoals de Nibud-normen en de NHG”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. De NVM registreerde 36.277 verkopen van bestaande koopwoningen, 27% meer dan een jaar geleden.

Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 47.500 transacties. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal bijna 137.500 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars (voor de gehele markt: honderdtachtigduizend transacties). De huizenprijs is in het 3de kwartaal 2015 met -0,3% licht gedaald in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijsontwikkeling vergeleken met een jaar eerder is +4,2%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 12% onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 8% hoger dan op het dieptepunt. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 98 dagen en is daarmee hard gedaald. De dalende tendens bij het aanbod houdt aan. Er staan halverwege het 3de kwartaal 2015 ruim 133.000 woningen in aanbod bij NVM-makelaars. Er is sprake van een stevige daling van 12,6% in vergelijking met een jaar geleden. In het 3de kwartaal 2015 is de vraagprijs in vergelijking met een jaar eerder nog miniem met 0,1% gedaald.

Na een prima eerste halfjaar zijn ook in het zomerkwartaal veel woningen verkocht. Hukker: “Het is daarmee het beste 3de kwartaal sinds 2007, voor de crisis dus. De maatregelen die de financieringsmogelijkheden voor kopers per 1 juli verder beperkten, zoals de verlaging van de NHG-grens, hebben kennelijk niet geleid tot een dip in het aantal transacties.”

Dat het aantal transacties hoger is uitgekomen dan de NVM vooraf verwachtte, heeft vooral te maken met begin juli. “De beperkende voorwaarden met betrekking tot de financiering, die toen ingingen, zorgden niet alleen voor veel beweging op de woningmarkt in de weken voorafgaand, maar ook in de weken kort daarna”, zegt de NVM-voorzitter. “De laatste weken van het 3de kwartaal 2015 presteerde de woningmarkt eigenlijk naar verwachting.”

Het aandeel tussenwoningen in de verkopen daalde tot het laagste punt sinds de metingen begonnen. ‘Slechts’ 26,7% van de verkochte huizen is een tussenwoning. In de crisis lag dit 2 procentpunt hoger en in de periode voor de crisis gemiddeld op 30%. In mindere mate is ook het aandeel hoekwoningen dalende. Het aandeel appartementen kent juist een stijgende trend. In het 3de kwartaal 2015 was 31,5% van de verkochte woningen een appartement. Daarmee bleef het appartement het meest verkochte woningtype. Het aandeel vrijstaande woningen in de verkopen nam toe tot 14,1%, het hoogste percentage sinds 2007.

NVM-makelaars verkochten over de laatste 4 kwartalen bijna 137.500 bestaande koopwoningen (schatting totale markt: 180.000 woningen). “Daarmee ligt het niveau nog maar zo’n 5% onder het niveau van verkopen op jaarbasis, dat de NVM vlak voor de crisis kende”, aldus Hukker. Sinds het dieptepunt op de woningmarkt halverwege 2013 (rond de 82.000 verkochte woningen op jaarbasis door NVM-makelaars) is het aantal transacties met 67% toegenomen. Hukker: “Wanneer we het aantal verkopen op jaarbasis vergelijken met dat van net voor de crisis, dan is het aantal verkochte appartementen op jaarbasis inmiddels weer vergelijkbaar. Ook de 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen benaderen het niveau van voor de crisis, nu respectievelijk 3% en 4% lager dan het niveau vlak voor de crisis. Het aantal transacties op jaarbasis van tussenwoningen ligt nu 10% onder het niveau van vlak voor de crisis.”

Transactieprijs vrijstaande woningen bezig aan inhaalrace

In het 3de kwartaal 2015 is de prijs van de gemiddeld verkochte woning uitgekomen op 224.000 euro. Een vrijstaande woning is verkocht voor gemiddeld 352.000 euro, een appartement voor 175.000 euro. Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de transactieprijzen met ongeveer 8% gestegen. Prijzen van appartementen zijn sindsdien met bijna 10% toegenomen. De prijsontwikkeling van vrijstaande woningen is bezig met een inhaalrace en ligt inmiddels ook bijna 8% hoger. In vergelijking met het hoogtepunt vlak voordat de crisis inzette, is de gemiddelde prijsdaling nog bijna 12% (appartementen nog ruim 8% lager).

Hukker: “De laatste zes kwartalen blijkt de prijs van verkochte woningen op jaarbasis steeds rond de 4% hoger dan het jaar ervoor. In het 3de kwartaal 2015 zijn de prijzen 4,2% hoger dan een jaar eerder. Er is dus sprake van een opwaartse trend in de prijzen. Zoals al eerder gezegd, lijkt de transactieprijs van vrijstaande woningen bezig aan een inhaalrace. In een jaar tijd stegen de prijzen van dit woningtype met 5,2%, vooral veroorzaakt door de verkoop van gemiddeld grotere, vrijstaande woningen Toch is juist in dit segment nog veel aanbod en is er nog sprake van een soms ‘harde’ kopersmarkt en dalende vraagprijzen.” De andere woningtypen kenden een prijsstijging variërend van 3,3% voor hoekwoningen tot en met 4,4% voor appartementen.

 

https://www.nvm.nl/actual/oktober_2015/nvm_beste_3de_kwartaal_sinds_2007.aspx

Share.

Comments are closed.