NVB: Verkoop nieuwbouwwoningen op niveau van voor de crisis

0

– 2015 sterk uit de startblokken; aantal transacties nieuwbouw inmiddels terug op niveau van voor de crisis, vooral Groningen en Drenthe verbazen
– Prijsstijging stelt met 1% t.o.v. 2014 echter nog weinig voor; prijsniveau erg scherp
– Snel dreigend tekort aan nieuwe nieuwbouwlocaties

Met de verkoop van gemiddeld 2.500 nieuwbouwwoningen per maand zijn de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwondernemers terug op het niveau van voor de crisis. In het voorjaar van 2008 werden dergelijke verkoopcijfers voor het laatst genoteerd. Door de toenemende vraag naar nieuwbouw dreigt op termijn echter wel een tekort aan nieuwbouwlocaties te ontstaan.

De sector heeft de crisis definitief van zich afgeschud. Dat concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de Thermometer Koopwoningen. Nog geen twee jaar geleden kwam de gemiddelde verkoop amper boven de duizend nieuwe woningen per maand uit. Halverwege 2013 werd het herstel ingezet en was elk halfjaar weer beter dan het voorgaande. Met de verkoop van in totaal 14.822 nieuwbouwwoningen zijn de eerste zes maanden van dit jaar het beste halfjaar van de laatste acht jaar. Dat zijn er gemiddeld bijna 2.500 per maand. “We moeten voor dezelfde mooie verkoopcijfers terug naar de lente van 2008”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk. Hij verwacht dat het aantal verkopen over heel 2015 uiteindelijk ergens tussen de 30.000 en 32.000 uitkomt.

Het feit dat de prijs van een nieuwbouwwoning ,gecorrigeerd voor inflatie, zo’n 27 procent lager ligt dan voor de crisis én de lage hypotheekrente zijn belangrijke oorzaken voor de toenemende verkoopgroei. Maar ook het feit dat er door diverse maatregelen per 1 juli minder kan worden geleend, kan de verkopen in de eerste helft van dit jaar hebben opgezweept. In dit kader is het volgens NVB dan ook belangrijk dat overheid en toezichthouders stoppen met het telkens opnieuw aanscherpen van de leeneisen. “Vroeg of laat komt dan een keer de terugslag. Zeker in combinatie met een stijgende hypotheekrente kan dat ronduit vervelend uitpakken”, aldus Rietdijk.

Een andere bedreiging voor het herstel van de nieuwbouwmarkt vormt een tekort aan voldoende nieuwbouwlocaties. Om het groeiend aantal inwoners te huisvesten moeten er de komende 20 jaar nog één miljoen woningen worden gebouwd. Dat betekent dat er jaarlijks tenminste 50.000 woningen bij moeten komen. Samen met sloop en vervanging ligt de totale bouwbehoefte dan op gemiddeld 70.000 woningen per jaar. Dit jaar komt de jaarproductie uit op zo’n 40.000 huur- en koopwoningen. “Maar daarna zal het een hele tour worden om dat verder op te krikken naar 50.000 of meer. Ruimtelijke restricties zijn te vaak een barrière en daardoor zien wij een tekort aan nieuwbouwlocaties ontstaan”, zegt Rietdijk. Volgens de NVB-directeur ligt er op dat vlak een belangrijke uitdaging voor de lokale en regionale overheid samen met het bedrijfsleven.

De nieuwe Thermometer Koopwoningen is de 50e uitgave in precies 25 jaar. In 1991 is de brancheorganisatie van ontwikkelende bouwers begonnen met het inzichtelijk maken van de belangrijkste ontwikkelingen op de nieuwbouw koopwoningenmarkt. De Thermometer verschijnt twee keer per jaar en is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot één van de voornaamste graadmeters.

 

http://www.nvb-bouw.nl/persberichten/persbericht/38-verkoop-nieuwbouwwoningen-op-niveau-van-voor-de-crisis.html

Share.

Comments are closed.