CBRE: Winkelbeleggingsvolume H1 2015 overschrijdt volume 2014

0

Luxe merken én discounters zetten winkelexpansie voort.

Beleggers lijken te anticiperen op de aantrekkende vraag naar winkelruimte, nu de economische situatie in Nederland verbetert. In het eerste halfjaar van 2015 kwamen volgens de cijfers van CBRE de investeringen in winkelvastgoed uit op circa € 1,6 miljard, een toename van circa 61% op jaarbasis. Hiermee is het volume van 2014 al overschreden.

De gebruikersmarkt reageert nog niet op de economische verbetering. In de eerste helft van 2015 werd 170.000 m² winkelruimte verhuurd. Dit is 22% minder dan in dezelfde periode van 2014.

De expansietrend onder luxury retailers en discounters zet intussen door. Illustratief is de komst van het luxe warenhuis Gallery Haussmann naar het Amsterdamse Rokin en de nieuwe Primark winkel in Hilversum. Verder blijkt uit de Retail Marketview van CBRE dat de vraag naar winkels zich vooral richt op de vier grootste steden van het land, waarbij Amsterdam het meest in trek is. Binnen deze steden concentreert de vraag zich op de centra.

De sterke toename van het beleggingsvolume was vooral te danken aan de portefeuilleverkoop van Klépierre aan Wereldhave: de koopsom was €730 miljoen. De meeste objecten die in 2015 H1 verkocht werden waren winkelcentra. Dit is eveneens te verklaren door bovengenoemde transactie. Zoals gebruikers zich richten op de beste locaties, richten institutionele- en beursgenoteerde vastgoedfondsen zich op topvastgoed, zoals goedlopende grote winkelcentra en high street units in de grotere winkelsteden.Opportunistische beleggers kiezen tegen relatief lage aankoopprijzen voor value-add objecten, dit zijn objecten die voor verbetering vatbaar zijn, bijvoorbeeld door het aantrekken van nieuwe huurders of door herontwikkeling. Een voorbeeld is de aankoop van de Haagse MegaStores door CQS/Meijer Realty Partners.

Door de toegenomen beleggersvraag is het aanvangsrendement voor prime vastgoed scherper geworden. Het verschil tussen de aanvangsrendementen van prime en secundair vastgoed loopt hierdoor op. Dit duidt erop dat beleggers huiverig zijn voor extra risico. Voor secundair vastgoed – met weinig kans op waardevermeerdering of wat niet voldoet aan de prijsperceptie – zullen zich minder kopers melden. De interesse van beleggers in prime vastgoed blijft echter groot en dit zal zich vertalen in diverse winkelvastgoedtransacties. Hierdoor blijft het investeringsvolume op peil.

 

http://nieuws.cbre.nl/winkelbeleggingsvolume-h1-overschrijdt-volume-2014/

Share.

Comments are closed.