VBO Makelaar: energielabel nog te veel papieren tijger

0

Nieuwe systematiek leidt nog niet tot energiebesparende maatregelen.

Het nieuwe energielabel leidt niet tot energiebesparende maatregelen en volgens 90% van de VBO-makelaars laten potentiële kopers het energielabel niet meewegen bij de koopbeslissing. Dat blijkt uit een ledenenquête van brancheorganisatie VBO Makelaar. Makelaars krijgen nauwelijks vragen over energiebesparende maatregelen en de extra financieringsmogelijkheden hiervoor. De verplichting om bij verkoop of verhuur een definitief energielabel te moeten overhandigen, lijkt de belangrijkste reden voor de aanvraag.

De nieuwe energielabelsystematiek, met een indicatief en definitief energielabel en een energie-index, schiet zijn doel voorbij om de consument meer bewust te maken van de energiebesparing in de woning. Het energielabel leidt volgens 79% van de VBO-makelaars namelijk niet tot meer investeringen in of vragen over energiebesparende maatregelen. Slechts bij 11% van de makelaars wordt gevraagd om informatie over de financierbaarheid van energiebesparende maatregelen.

Onduidelijkheid en druk boete
Kopers en verkopers hebben echter nog wel veel basale vragen over de nieuwe systematiek van het energielabel. Zo geeft bijna 50% van de makelaars aan dat de aanvraagprocedure van een definitief energielabel voor consumenten vaak nog onduidelijk is. Volgens 25% van de makelaars vragen kopers en verkopers zich af wat de toegevoegde waarde van het energielabel is. Hierdoor speelt het ook nauwelijks een rol bij de aankoop van een woning. Met name de lage kosten voor een energielabel roepen de vraag op wat het definitieve energielabel waard is. Uit onderzoek van prof. dr. Brounen bleek de oude energielabelsystematiek een sterker effect te hebben op de verkoopprijs en verkoopsnelheid van een woning. De diepte van de informatie uit het oude label kon rekenen op meer waardering.

De angst voor een boete lijkt bepalend bij de aanvraag van het definitieve energielabel. Sinds 1 juli jl. kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. De herstelmogelijkheid om via de eigen DigiD het energielabel van de reeds verkochte woning alsnog in te voeren, leidt volgens de makelaars in de praktijk tot de nodige complicaties.

Makelaars nog niet tevreden
Veel makelaars ervaren de nieuwe energielabelsystematiek als onnodig bureaucratisch, terwijl het definitieve label te weinig over de daadwerkelijke energieprestatie zegt. Er worden nog te veel inschattingsfouten gemaakt om er echte waarde aan te kunnen ontlenen. De (papieren) aanvraagprocedure voor een energielabel blijkt nog vaak moeizaam en tijdrovend, zelfs bij de overdracht van de woning kan het definitieve label nog ontbreken. Makelaars kunnen regelmatig slechts de waarde van het indicatieve energielabel meenemen in hun verkoopuitingen, omdat er bij de start van het verkoopproces nog geen definitief label aanwezig is. Het verkoopproces vertragen tot er wel een definitief label is afgegeven, is geen optie.

 

http://www.vbomakelaar.nl/nieuwsberichten/persberichten/2015/vbo-makelaar-energielabel-nog-te-veel-papieren-tijger

Share.

Leave A Reply