Cushman & Wakefield: Afnemende leegstand en stijgende huurprijzen in Europa in 2015

0

In de nieuwste editie van het rapport European Office Forecast 2015-2017 voorspelt Cushman & Wakefield een stijging van de huurprijzen in een groot aantal Europese steden en een gestage afname van de kantorenleegstand in de regio. In de City of Londen zal de huurstijging naar verwachting oplopen naar 12 procent in 2015 als gevolg van het beperkte aanbod en de stabiele gebruikersmarkt. Ook in steden als Dublin, Barcelona, Madrid en Stockholm worden flinke huurstijgingen verwacht. In slechts vijf van de twintig onderzochte Europese steden wordt tussen nu en eind 2017 een toename van de leegstand verwacht.

Amsterdam koploper in terugdringen leegstaande kantoren
Cushman & Wakefield geeft tevens een positieve verwachting af voor de totale Nederlandse kantorenmarkt op het gebied van leegstand. Het restrictieve beleid met betrekking tot nieuwe kantoorontwikkelingen in combinatie met een aantal transformatietrajecten resulteren meer en meer in het afvlakken van de leegstand van kantoorruimte in Nederlandse steden. Amsterdam is koploper in het herstel doordat hier de gebruikersmarkt voor kantoorruimte langzaamaan verder aantrekt. De verwachting van de internationaal vastgoedadviseur is dan ook dat hier de leegstand de komende drie jaar terug zal lopen. Na Amsterdam zal deze trend ook zichtbaar worden in andere Nederlandse steden waar de gebruikersmarkt zal gaan aantrekken.

Ondanks de gestage verbetering van de kantorenmarkt, verwacht Cushman & Wakefield in Nederland geen (significante) huurprijsstijgingen. Op de beste plekken is er echter wel ruimte voor een huurprijsstijging en/of een daling van de incentives. Naar verwachting zullen de huurprijzen in steden en gebieden waarop kantoorgebruikers geen sterke focus hebben rond het huidige niveau stabiliseren.

De internationaal vastgoedadviseur spreekt de verwachting uit dat de kantorenmarkt in de EMEA-regio zich tussen nu en 2017 zal ontwikkelen naar een gezonde marktsector. Pieter van der Peet, Head of Offices Cushman & Wakefield Nederland, zegt hierover: “De dynamiek op de Europese kantorenmarkt is positief, mede door de economische maatregelen die getroffen zijn. De City of Londen en Stockholm zijn absolute koplopers in het herstel, maar ook steden als Brussel en Amsterdam ontwikkelen zich goed. In deze laatste twee steden zien we dat er veel wordt geïnvesteerd in transformatie en upgrading van leegstaande kantoren. Ook stijgt hier de vraag naar kantoorruimte door verplaatsing van hoofdkantoren en regionale kantoren en bijvoorbeeld de groei in de technologie-sector. In Centraal en Oost-Europa zien we dat de kantorenmarkten nog sterk aanbod-gestuurd zijn, hier is leegstand nog wel een zorg.”

In het merendeel van de Europese steden is het aantal kantooropleveringen de afgelopen 12 tot 18 maanden gestegen, dit had slechts in vijf van de twintig onderzochte markten een negatieve invloed op de leegstand. Bijvoorbeeld in Moskou, Warschau en Istanbul wordt een stijging van de leegstand verwacht tegen het einde van 2017. In de meeste van deze steden beantwoord het extra aanbod aan de kwalitatieve marktvraag van gebruikers. Huurprijsstijgingen in EMEA worden vooral verwacht in het segment hooggekwalificeerd kantoorvastgoed waar het aanbod achterblijft bij de gebruikersvraag, vaak als gevolg van een tekort aan nieuwe ontwikkelingen. Dit komt omdat er de afgelopen jaren voornamelijk is ontwikkeld op basis van voorverhuur en voorverkoop van kantoorvastgoed.

Op het gebied van huurprijsstijgingen verwacht Cushman & Wakefield een positief resultaat voor heel West Europa. In 12 van de 13 steden wordt een huurprijsstijging verwacht in de komende drie jaar, tien van deze steden realiseren naar verwachting een stijging die hoger ligt dan het tienjaarsgemiddelde. Naast Londen verwacht de vastgoedadviseur dat steden als Dublin – waar een gemiddelde jaarlijkse stijging van boven de 15 procent wordt verwacht – Madrid en Barcelona de top drie steden zijn op het gebied van huurstijgingen in de komende anderhalf jaar. Deze drie steden zien door verbeterde economische omstandigheden na een periode van lage ontwikkelingsactiviteit, nu een stijgende gebruikersvraag.

 

http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/news/2015/07/cushman-and-wakefield-verwacht-in-2015-afnemende-leegstand-in-europa/

Share.

Leave A Reply