Start transformatie Potentiaalgebouw tot woontoren

0

De transformatie van het Potentiaal gebouw op het TU-terrein in Eindhoven kan definitief beginnen. Met de verkoop van het voormalige onderwijsgebouw aan vastgoedbelegger Camelot die tevens de exploitatie voor haar rekening neemt, zijn nu alle handtekeningen gezet.

Voormalig eigenaar TU/e en Dura Vermeer sloten in 2014 al een ontwikkelingsovereenkomst voor de transformatie tot woontoren inclusief ruimte voor culturele verenigingen, commerciële doeleinden en onderwijs. Het 16 verdiepingen tellende gebouw krijgt zo’n 430 zelfstandige studentenstudio’s. Oplevering vindt plaats voor het begin van het academisch jaar 2016 -2017. Het betreft een Design & Build project.

Potentiaal is van oorsprong een onderwijsgebouw (onder meer voor de faculteit Electrical Engineering). Het maakt deel uit van een ensemble gebouwen van architect Van Embden uit de eerste bouwfase (1957–1965) van de TU/e-campus. Het is één van de drie beeldbepalende gebouwen voor de skyline van de universiteit.

Joost van Gestel, CEO Camelot: “Met ruim twintig jaar ervaring in flexibele, tijdelijke vormen van huisvesting, weten we wat er nodig is om grootschalige woongemeenschappen zo te beheren dat ze niet alleen schoon en veilig zijn, maar ook aantrekkelijk voor de diversiteit aan internationale studenten. Met de keuze om in dit project, in de slimste stad ter wereld met een sterk groeiende universiteit, te participeren willen we de leefbaarheid van de campus ook buiten de lesuren verhogen.”

Raster in de gevels
De architect van de verbouwing is ontwerpbureau Diederendirrix. Het voor de TU/e kenmerkende raster in de gevels blijft intact in het nieuwe ontwerp. Paul Diederen van het architectenburo: “Het bekende raster dat alle TU/e-gebouwen kenmerkt, behouden we in de woontoren. Op deze manier vormt het een geheel met de overige gebouwen. Dankzij de bijzonder grote schuiframen ontstaat er extra dynamiek in de gevel. Als de ramen openstaan, doorbreekt dat de kenmerkende strakke lijnen van de gevel.”

 

http://www.duravermeer.nl/nieuws/start-transformatie-potentiaalgebouw-tot-woontoren

Share.

Leave A Reply