Blauwhoed herontwikkelt PNEM-terrein in historische binnenstad Bergen op Zoom

0

Blauwhoed gaat de voormalige PNEM-locatie in Bergen op Zoom herontwikkelen. De Gemeente Bergen op Zoom en Blauwhoed tekenen binnenkort de overeenkomst voor de ontwikkeling van 62 bijzondere eengezinswoningen en appartementen op de locatie gelegen in de historische binnenstad. Deze wordt hiermee straks weer integraal onderdeel van de stad en wordt een bijzondere woonbuurt. Blauwhoed geeft het plan en de woningen in co-creatie met toekomstige bewoners verder vorm.

Een plek met geschiedenis
De PNEM-locatie bevindt zich in de binnenstad van Bergen op Zoom, aan de Van Konijnenburgweg en de Fabriekstraat. Hier was voorheen de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij gevestigd. In de in 1858 gebouwde gasfabriek van de PNEM werd steenkolengas geproduceerd en opgeslagen. Jaren geleden zijn de fabriek en het terrein in onbruik geraakt, waarna de bestaande gebouwen door de gemeente zijn gesloopt om een nieuwe woningontwikkeling mogelijk te maken.

De unieke geschiedenis van de plek is voor Blauwhoed uitgangspunt geweest voor het plan, dat de PNEM-locatie weer een integraal onderdeel van de historische binnenstad maakt. Zo is het plan kleinschalig opgezet, wordt de Fabrieksstraat doorgetrokken en worden de oude fabrieksarchitectuur en de architectuur van de omliggende woningen in het plan gecombineerd.

Bijzondere eengezinswoningen en appartementen
Op het terrein zijn verschillende woningtypen voorzien, zoals bijzondere appartementen, stadse eengezinswoningen, levensloopbestendige hofjeswoningen en, geheel in de sfeer van de voormalige fabriek, een unieke patriciërswoning. De woningen worden door Blauwhoed samen met geïnteresseerden in co-creatie verder vormgegeven.

Planning
De Gemeente Bergen op Zoom en Blauwhoed tekenen na de zomervakantieperiode de ontwikkelovereenkomst voor het plan. Daarna volgt op korte termijn een co-designsessie voor omwonenden en belangstellenden en een aantal co-creatiesessies voor geïnteresseerden. De eerste bijeenkomst zal waarschijnlijk al snel na de ondertekening plaatsvinden.

Blauwhoed verwacht in het tweede kwartaal van 2016 de verkoop van de eerste woningen te starten, waarna als de woningen zijn verkocht, aannemer Korteweg uit Breda de realisatie voor haar rekening zal nemen.

 

http://blauwhoed.nl/blauwhoed-herontwikkelt-pnem-terrein-historische-binnenstad-bergen-op-zoom

Share.

Leave A Reply