ABN AMRO ziet woningmarkt in 2015 fors stijgen

0

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen in 2015 met 10 procent toeneemt. Eind vorig jaar werd een stabilisatie van het aantal huizenverkopen verwacht. De aanpassing van de raming heeft gevolgen voor 2016. Omdat de stijging van het aantal verkopen dit jaar al plaatsvindt, houdt het Economisch Bureau voor 2016 rekening met een toename van 5 procent.

Voor de woningprijs raamden de economen van de bank eind vorig jaar een stijging van 1 procent. Ook de prijzen stijgen harder dan verwacht en daarom stelt het Economisch Bureau de verwachting voor 2015 naar boven bij. De economen gaan nu uit van een toename van 3 procent. De raming voor de prijsontwikkeling in 2016 is verhoogd naar 3 procent.

Overtreft de verwachtingen
Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De resultaten van de woningmarkt overtreffen onze verwachtingen. Een belangrijke reden van het krachtige woningmarktherstel is de lage hypotheekrente. Ook de verbetering van de arbeidsmarkt en de hogere groei van het besteedbaar inkomen is gunstig. Het vertrouwen is hoog. Mensen die eerder de koop van een woning uitstelden, komen alsnog in beweging.”

Minder invloed
Eind 2014 is veel gebruik gemaakt van de schenkingsregeling. Hoewel ABN AMRO geen informatie heeft over het aantal schenkingen dit jaar, bestaat de indruk dat er vaker gebruik van wordt gemaakt dan de periode vóór oktober 2013. “Ook het dempende effect van de krappere inkomensnorm van het NIBUD is tot dusver meegevallen”, aldus Bokeloh. “Maar een definitief oordeel over de uitwerking van de nieuwe NIBUD-regels is nog niet te geven, want banken passen de nieuwe normen vanaf 1 juli pas volledig toe.”

Lees hier de volledige ABN AMRO Woningmarktmonitor juni 2015.

Share.

Leave A Reply