ING Kwartaalbericht: Interesse van beleggers in vastgoed onverminderd groot

0

Wissend beeld bij gebruikers vastgoed.

Het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed kwam in het eerste kwartaal iets lager uit dan in het eerste kwartaal van 2014. Er was een kleiner aandeel grotere transacties. De interesse in Nederlands vastgoed is echter onverminderd groot. Veel (buitenlandse) beleggers verleggen hierbij hun vizier van alleen Amsterdam naar andere grote steden binnen en zelfs buiten de Randstad. Het aanbod van geschikt beleggingsvastgoed blijft echter achter bij de vraag. Dit zet de aanvangsrendementen onder verdere neerwaartse druk. De gebruikersmarkten laten nog een wisselend beeld zien, niet elke deelmarkt weet van de aantrekkende economie te profiteren.

Opname kantorenmarkt stabiel
Het sterkere economisch herstel vertaalt zich nog niet direct in een sterkere kantoor-gebruikersmarkt. De belangrijkste drijvers in deze markt zijn structurele veranderingen in het omgaan met kantoorruimte. Hierbij spelen efficiënt ruimtegebruik en kostenbesparing een belangrijke rol. De vraag is het grootst naar goedbereikbare multifunctionele locaties (dichtbij horeca en detailhandel) in de grote steden.

Veel interesse voor logistiek vastgoed
Gesteund door de positieve economische ontwikkelingen is er een toenemende vraag naar logistiek vastgoed. Er blijft echter een gebrek aan modern logistiek vastgoed van voldoende oppervlak en op goede locaties, waardoor een deel van de vraag niet ingevuld kan worden. Dit vertaalt zich deels in huurverlengingen op bestaande locaties. Als gevolg van de goede vooruitzichten binnen dit deelsegment van de vastgoedmarkt is er ook steeds meer vraag naar logistiek vastgoed als beleggingsproduct.

Tophuren in retail stabiel
In het retailsegment kende het eerst kwartaal een gezonde verhuuractiviteit. De meeste interesse is er voor de belangrijkste winkelstraten van grote steden. Met name internationale retailers willen graag een nieuwe (flagship) winkel openen op deze plekken. Binnenlandse retailers hebben het lastiger. In zijn totaal neemt de leegstand nog wel toe. Op de betere locaties blijven de huren stabiel, op overige locaties is er nog steeds druk op de huren.

“Bijna alle sectoren zullen dit jaar groei laten zien. Goed nieuws maar er is meer nodig voor een duurzaam rendement. Als belegger is het daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de gang van zaken bij de huurders”, aldus Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw & Vastgoed. “Vooral in de huidige tijd van snelle veranderingen is het des te belangrijker dat ondernemingen zich kunnen en willen aanpassen. Dit onderwerp zou centraal moeten staan in de gesprekken tussen belegger en huurder en vergt een open en transparante houding vanuit de belegger naar de huurder omtrent zijn plannen en visie. Cruciaal om de gewenste vertrouwensband op te bouwen.”

Jan van der Doelen – ING sectormanager Bouw & Vastgoed:
Vooral in de huidige tijd van snelle veranderingen is het des te belangrijker dat ondernemingen zich kunnen en willen aanpassen. Dit onderwerp zou centraal moeten staan in de gesprekken tussen belegger en huurder en vergt een open en transparante houding vanuit de belegger naar de huurder omtrent zijn plannen en visie. Cruciaal om de gewenste vertrouwensband op te bouwen.

 

https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2015/05/ing_kwartaalbericht_interesse_van_beleggers_in_vastgoed_onverminderd_groot.html

Share.

Leave A Reply