ABN AMRO: De huizenmarkt in 2015 sterk uit de startblokken

0

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht de ramingen voor de woningmarkt halverwege 2015 omhoog bij te stellen. In de nieuwe Woningmarktmonitor houden de economen van de bank nog een slag om de arm, maar zij houden er rekening mee dat het aantal woningverkopen en de woningprijzen gedurende 2015 harder stijgen dan eind vorig jaar voorspeld.

Afgelopen december ging het Economisch Bureau uit van een stabilisatie van het aantal woningverkopen in 2015. Voor de woningprijs raamden de economen indertijd een stijging van 1%. Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De huizenmarkt is in 2015 sterker uit de startblokken gekomen dan gedacht: er zijn meer transacties dan voorzien en de prijzen stijgen harder dan voorspeld. Maar het is iets te vroeg om onze prognose op basis van cijfers over slechts twee maanden te wijzigen. De kans is echter groot dat we onze prognose over drie maanden wel omhoog bijstellen.”

Invloeden op woningmarkt
Eén van de redenen om vooralsnog terughoudend te zijn, is de vertrouwensindicator van Vereniging Eigen Huis. Na twee jaar van forse stijging stabiliseert het vertrouwen in de woningmarkt. Het Economisch Bureau verwacht toch binnen enkele maanden de ramingen omhoog bij te stellen, omdat de huizenmarkt profiteert van de sterker uitgevallen economische opleving. Ook daalt de rente door toedoen van de ECB, wat koopwoningen betaalbaar houdt.

Meer woningverkoop
Volgens het CBS/Kadaster werden in januari en februari ruim 12% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2014. Sinds 2008 zijn er in deze maanden niet zoveel woningen verkocht. Ook blijven de huizenprijzen stijgen. De prijsindex van CBS/Kadaster over februari staat 2,4% hoger dan dezelfde maand een jaar geleden.

ABN AMRO Woonmarktmonitor

 

https://www.abnamro.com/nl/newsroom/nieuws/de-huizenmarkt-in-2015-sterk-uit-de-startblokken.html

Share.

Leave A Reply