ING Startersbericht: Aantal starters stabiliseert in 2015

0

Wet- en regelgeving grootste uitdaging voor starters.

Vorig jaar zijn 127.000 starters een bedrijf gestart. Dit is weliswaar minder dan in 2013, maar nog altijd veel. Dit jaar verwacht het ING Economisch Bureau een stabilisatie van het aantal starters. Met het aantrekken van de economie neemt het aantal starters dat kansen in de markt ziet licht toe, terwijl het aantal ‘gedwongen’ zzp’ers dit jaar mogelijk afneemt. De grootste uitdaging voor starters is de wet- en regelgeving, gevolgd door het tempo van de veranderingen in de economie.

2% minder starters in 2014
In het laatste kwartaal van 2014 waren er 4% minder starters ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Met uitzondering van het derde kwartaal lieten alle kwartalen een daling van het aantal starters zien. Op jaarbasis nam het aantal starters met 2% af ten opzichte van 2013. Het aantal starters ligt met 127.000 echter nog altijd op een hoog niveau vergeleken met de periode 2009 t/m 2012.

Meer starters in industrie, bouw en horeca
In de industrie, bouw en horeca is het aantal starters vorig jaar toegenomen. Beginnende ondernemers in de industrie richten zich met name op metaalbewerking, reparatie van machines en apparatuur en de productie van meubels. De grootste dalingen deden zich voor in de cultuursector en in de zakelijke dienstverlening. Deze laatste sector heeft nog wel jaarlijks veruit de meeste starters, gevolgd door de cultuursector, detailhandel, bouw en de zorgsector. Het starten van organisatieadviesbureaus en webwinkels blijft onverminderd populair.

Grootste daling in Noord-Brabant
Op regionaal niveau zijn er grote verschillen. In Noord-Holland (2%) en Utrecht (3%) nam het aantal starters toe. Zowel Amsterdam als Utrecht zijn dienstensteden waar, zeker nu de zakelijke dienstverlening herstelt, veel professionals in deze sector voor zichzelf beginnen. De grootste daling deed zich voor in Noord-Brabant (-7%). Dit is waarschijnlijk een correctie op de sterke stijging van het aantal starters in deze provincie in voorgaande jaren.

Wet- en regelgeving grootste uitdaging
Bijna een derde van de starters ziet wet- en regelgeving als grootste uitdaging in de komende jaren. Dit blijkt uit een enquête onder 1600 ondernemers, bestaande uit zowel starters als gevestigde bedrijven in het mkb. Wet- en regelgeving speelt een belangrijke rol voor starters omdat de overheid bezig is met een herziening van de fiscale faciliteiten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Daarnaast worden alle ondernemers, waaronder starters, vaak geconfronteerd met verschillende lokale lasten en regelgeving. Het tempo van de veranderingen in de economie, zoals kortere economische cycli en veranderend consumentengedrag, wordt door één op de vijf ondernemers als grootste uitdaging ervaren.

Aantal starters stabiliseert in 2015
Naar verwachting zal het aantal starters dit jaar stabiliseren. Als gevolg van een licht aantrekkende economie zal het aantal starters dat kansen ziet in de markt enigszins toenemen, terwijl het aantal starters dat na ontslag noodgedwongen aan de slag gaat als zzp’er zal afnemen. Een uitzondering hierop is de zorgsector. Evenals in 2014 zal een deel van de werknemers dat zijn baan verliest dit jaar, al dan niet noodgedwongen, als zzp’er aan de slag gaan.

 

https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2015/03/ing_startersbericht_aantal_starters_stabiliseert_in_2015.html

Share.

Leave A Reply