Jaarcijfers Heijmans 2014: slecht tweede halfjaar, perspectief door orderportefeuille en woningmarkt

0

‘Uitdagende markt vraagt voortdurende verbetering en vernieuwing’

Kernpunten:

  • Onderliggend operationeel resultaat: € 12 miljoen negatief (2013: € 23 miljoen positief). Omzet afgenomen tot € 1,9 miljard (2013: € 2,0 miljard);
  • Netto resultaat 2014 van € 47 miljoen negatief na waardevermindering vastgoedposities en reorganisatiekosten (2013: € 2 miljoen positief);
  • Goede resultaten Belgische activiteiten, verbetering van resultaat Vastgoed en Woningbouw. Tegenvallend resultaat Wegen en Civiel (Infra Nederland) mede door onverwacht negatieve uitkomst arbitrage, overige resultaten in lijn met trading update Q3 2014;
  • Reorganisaties bij Utiliteit, Civiel en Oevermann op schema, betreft 350 arbeidsplaatsen;
  • Toename aantal verkochte woningen met circa 25% (2014: 1.347 versus 1.082 in 2013);
  • Orderportefeuille ultimo 2014 sterk toegenomen tot circa € 2,3 miljard (€ 1,6 miljard eind 2013); sterke orderintake PPP en infraprojecten;
  • Solvabiliteit solide met 27%.

Bert van der Els (CEO):
“Alhoewel de orderportefeuille sterk is toegenomen en de woningmarkt herstelt, hebben we 2014 met een negatief resultaat afgesloten. Een onverwachte uitspraak in een arbitrage kwestie inzake Energiefabriek Tilburg op 30 december jongstleden heeft een sterk negatieve impact op ons resultaat. Tegenvallende resultaten bij de infra-activiteiten in Nederland zorgen bovendien voor een druk op marge en resultaat. Desalniettemin is er een sterk vertrouwen in de toekomst, wat ook blijkt uit aanvullende afspraken die de afgelopen weken met onze bankengroep zijn gemaakt ten aanzien van de financiële convenanten per medio 2015.

Naast de verbeteringen die al in 2014 zijn ingezet, worden, zoals eerder aangegeven, additionele maatregelen doorgevoerd om te komen tot betere projectresultaten bij Infra in Nederland. In het tweede halfjaar zien we dat de aantrekkende woningmarkt ook begint te resulteren in een toename van de productie. Onze investeringen in binnenstedelijke ontwikkelingen en procesverbeteringen bij Vastgoed en Woningbouw beginnen de eerste vruchten af te werpen.

De omzet bij Utiliteit, dat door het aandeel Techniek laat-cyclisch is, is sterk teruggelopen. Hierdoor is een forse aanpassing van de organisatie noodzakelijk. Met een solvabiliteit van 27% en een eindejaarsbalans zonder recourse schuld blijft onze financiële positie solide. Verder zien we dat onze innovaties, waaronder de Heijmans ONE, Hydrofit en Smart Highway wereldwijde belangstelling genereren en veel kansen bieden voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat deze strategie, gericht op verbeteren én vernieuwen, een duidelijk effect zal hebben op onze prestaties in 2015. Bijzondere omstandigheden daargelaten, verwachten we in 2015 een forse verbetering van het onderliggend operationeel resultaat te kunnen realiseren. Door de genomen maatregelen, onze goede orderportefeuille en de aantrekkende woningmarkt moet dit ook mogelijk zijn.”

Belangrijke ontwikkelingen 2e halfjaar 2014

Wonen
De woningmarkt laat nadrukkelijk herstel zien, het consumentenvertrouwen is licht toegenomen en de hypotheekrente is historisch laag. Dit heeft een positief effect op de markt. Het sinds het najaar van 2012 ingezette regeringsbeleid lijkt te werken; de aanpak van het zogenaamde ‘scheefwonen’ in combinatie met het verder verminderen van de hypotheekschuld resulteert in meer marktwerking in alle segmenten van de woningmarkt. Ondanks de stringentere regelgeving ten aanzien van onder andere de loan-to-value verhouding kan de markt hierdoor verder aantrekken. Heijmans realiseerde hierdoor het afgelopen jaar een hoger aantal woningverkopen (2014: 1.347 woningen, versus 1.082 in 2013) en verhoudingsgewijs meer verkopen aan particulieren (711, 53% in 2014 versus 437, 40% in 2013). In het vierde kwartaal bedroeg het aantal verkochte woningen 670.

Heijmans heeft het perspectief van de aantrekkende markt aangegrepen om met conceptwoningen een aanzienlijk snellere time-to-market te ontwikkelen. Zo zijn het afgelopen jaar al meer dan 500 Heijmans Huismerk woningen ontwikkeld en in realisatie, onder andere in Waalwijk en Den Dungen. Met de lancering van de verplaatsbare Heijmans ONE woning afgelopen najaar legt Heijmans op innovatieve wijze de verbinding tussen het tekort aan goede tijdelijke huurhuizen en leegstaande gebieden.

De orderportefeuille van zowel Vastgoed als Woningbouw nam tweede helft 2014 verder toe, mede dankzij de verwerving van projecten als Parooltoren/Trouwgebouw en Kooiplein Leiden. Daarnaast startte de bouw van vele nieuwe projecten in het laatste kwartaal waaronder Eemskwartier in Groningen, Hooghkamer in Voorhout en Ons Huuske in Apeldoorn. In België startte Heijmans onder meer met de realisatie van appartementencomplex l’Ensemble Immobilier Villa Urbana in Evere. In Duitsland bereidde Oevermann dit najaar de bouw van een nieuw woongebied op het voormalige Winkhaus-terrein in Münster voor, waarvan het contract en de start bouw begin 2015 zijn beklonken.

Werken
De omzet van Utiliteit is in 2014 fors afgenomen waarbij het lagere omzetniveau grotendeels is gerelateerd aan de laat cyclische installatie-activiteiten. Grote projecten worden steeds beter beheerst maar de marges hierop zijn, mede gegeven de marktomstandigheden, nog niet voldoende. Utiliteit ziet een verschuiving in de marktvraag. Grotere, veelal integrale projecten vereisen meer inzet van design en engineering, waarmee een ander organisatieprofiel ontstaat. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot organisatorische aanpassingen waarbij circa 230 arbeidsplaatsen vervallen. De aanpassingen zijn noodzakelijk om Utiliteit op korte termijn winstgevend te maken.

Utiliteit leverde afgelopen december het Nationaal Militair Museum in Soesterberg op. Dit museum trok binnen anderhalve maand ruim 100.000 bezoekers en overtrof daarmee prognoses. Heijmans is, naast de bouwer, ook de beheer-, onderhoud- en servicepartner voor het museum gedurende 25 jaar. Voor het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, opgeleverd in 2013, verzorgt Utiliteit vanaf 2014 ook het beheer en onderhoud. Op vlak van installatieservices wordt onder andere het onderhoud van de Persgroep in Amsterdam en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag door Utiliteit uitgevoerd. Dit laatste project behelst circa 130.000 m2 waarvoor gedurende 18 jaar het beheer en onderhoud van de installaties wordt gerealiseerd.

Verbinden
Het resultaat van Infra Nederland (Wegen en Civiel) is in 2014 fors onder druk gekomen. Hieraan liggen meerdere oorzaken ten grondslag. Ten eerste blijkt het moeilijk onze strategie van marge boven volume in de markt met overcapaciteit neer te zetten. Op basis van actuele inzichten zijn kansen- en bedreigingen in een aantal aanbiedingen niet goed gewogen waardoor marges onder druk staan. Daarnaast is sprake van aanvullende ontwerp- en engineeringkosten om in de tenders beoogde optimalisaties uit te werken. In combinatie met de ontwikkelingen op het project Energiefabriek Tilburg leiden deze factoren tot een sterk negatief operationeel resultaat in 2014.

Een aantal verbetermaatregelen is reeds in 2014 doorgevoerd waarna in de laatste maanden additionele maatregelen zijn geïnitieerd. Concreet gaat het om de volgende zaken: anders ‘inprijzen’ van ontwerp(management)kosten, aanpassen van besturing ontwerp- en voorbereidingsproces, verbeteren contractmanagement in samenhang met professionalisering van de samenwerking met opdrachtgevers, go/no-go momenten scherp aansturen en documenteren, en meer aandacht vanuit de Raad van Bestuur voor projecten in de start-up fase. Daarnaast is besloten om Wegen en Civiel onder één leiding te brengen waarmee de aansturing van projecten eenduidiger kan worden gemaakt. Hiermee kan tevens verder invulling worden gegeven aan het optimaliseren van een aantal ondersteunende processen op basis van het nieuwe ERP platform dat sinds begin februari voor heel Infra Nederland operationeel is.

Eind december, en wel op 30 december, is Heijmans Civiel geconfronteerd met een voor haar negatieve arbitrage uitspraak in hoger beroep inzake het project Energiefabriek Tilburg. De arbitrage kwestie heeft een sterke impact op het resultaat van Infra in Nederland. De financiële impact, direct gerelateerd aan deze kwestie, wordt verantwoord in het tweede halfjaar en is € 9 miljoen negatief. De totale financiële impact van het project over 2014 is € 11 miljoen negatief. Gezien de complexiteit van het issue en de buitenproportionele financiële uitkomst van de procedure, blijft Heijmans juridische mogelijkheden zoeken om de financiële schade voor de onderneming te beperken.

De Belgische activiteiten leverden afgelopen jaar een goede bijdrage aan het resultaat, mede dankzij een sterke projectportefeuille en goede prestaties op het project Liefkenshoekspoorverbinding. In de Duitse markt is, net als in Nederland, sprake van teruglopende volumes. Anticiperend hierop sloot de Duitse dochteronderneming Oevermann enkele vestigingen. Hiermee komen circa 100 arbeidsplaatsen te vervallen. Het onderdeel Hochbau van Oevermann verwierf de realisatie van een groot winkelcentrum in Dorsten. Franki startte afgelopen jaar voor opdrachtgever E.ON en Unilever met verschillende opdrachten. Tevens worden met Franki enkele Nederlandse projecten zoals de A4, de N23, de parkeerkelder van Eurojust en de St.-Jan parkeergarage in ’s-Hertogenbosch, uitgevoerd.

Financieel
In lijn met de trading update Q3 is vanwege extra inspanningen in de ontwerp- en engineeringfase van een aantal complexe projecten bij Infra, die doorwerken in de uitvoeringsfase, sprake van een negatief resultaat. De orderportefeuille heeft zich in de loop van het jaar sterk ontwikkeld tot een omvang van € 2,3 miljard eind 2014 versus € 1,6 miljard eind 2013. Het onderliggend operationeel resultaat bedroeg in het 2e halfjaar van 2014 € 5 miljoen negatief tegen € 21 miljoen positief in de tweede helft van 2013. De solvabiliteit blijft met 27% solide.

Belangrijke ontwikkelingen 2014
De omzet over de gehele linie nam afgelopen jaar licht af, tot een niveau van € 1,9 miljard. Vooral binnen Utiliteit is een beduidend lagere omzet gerealiseerd (2014: € 388 miljoen, tegen 2013: € 466 miljoen). Andere activiteiten wisten de omzet op peil te houden, of zelfs een toename te realiseren. Dit geldt met name voor Vastgoed dat een omzetgroei van 15% realiseerde. De Nederlandse en Duitse inframarkt blijft sterk onder druk staan waardoor sprake is van overcapaciteit en margedruk. In de woningmarkt zette het herstel verder door en nam het aantal verkochte woningen met bijna 25% toe naar 1.347 verkochte woningen over 2014. Met 3i Investements plc is Heijmans al in 2013 een samenwerking aangegaan om zo te kunnen groeien in de PPS markt. Afgelopen jaar haalde Heijmans drie PPS projecten binnen, waaronder de A9 en de A12 Veenendaal – Ede – Grijsoord, en heeft zij zich geselecteerd voor de eindfase van nog eens drie PPS projecten.

De strategie van Heijmans richt zich enerzijds op voortdurende verbetering van de kernactiviteiten en processen door het stroomlijnen van inkoop, commercie, tender- en projectmanagement, en anderzijds vernieuwing door het ontwikkelen van nieuwe markten via kansrijke innovaties en concepten. Om deze strategie verder te bekrachtigen zijn in 2014 een Chief Technology Officer en een Chief Commercial Officer aangesteld.

Veiligheid en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s die geïntegreerd vorm krijgen in de bedrijfsvoering. Over 2014 rapporteert Heijmans een ongevallencijfer van 5,6 (aantal ongevallen met verzuim van minimaal een dag per miljoen arbeidsuren. In 2013: 6,1). De CO2-uitstoot is in 2014 gedaald met 13% naar 48.995 ton. Meer gedetailleerde informatie is opgenomen in het integrale jaarverslag.

 

http://www.heijmans.nl/nl/nieuws/heijmans-jaarbericht-2014/

Share.

Leave A Reply