Netwerk Notarissen houdt peiling: kopers en verkopers negatief over label

0

Energielabel nog veel haken en ogen in de praktijk
Vanaf 1 januari van dit jaar is het verplicht een definitief energielabel te hebben als je je huis verkoopt. Huiseigenaren krijgen in de eerste maanden van dit jaar een voorlopig energielabel toegestuurd dat ze via het internet in een definitief energielabel moeten omzetten. Wie bij de verkoop van de woning geen energielabel heeft riskeert een boete. Netwerk Notarissen hield een peiling onder kopers en verkopers die negatief zijn over het label. Bovendien hadden de meeste verkopers geen definitief label geregeld. “Niet alleen huizeneigenaren worstelen met het energielabel. Ook voor de professionals zijn er open eindjes. In de praktijk blijven we met allerlei vragen zitten. Verkopers halen hun schouders op over de boete die zij riskeren. Als er geen verandering in komt, dan wordt het energielabel voorlopig geen succes,“ zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. Minister Blok moet zich vandaag tijdens het vragenuurtje verantwoorden over het energielabel in de Tweede Kamer.

Peiling naar energielabel
Bij verkoop of verhuur moet de huiseigenaar de koper een definitief energielabel overhandigen. Daarvoor moet de verkoper/verhuurder het voorlopig naar een definitief energielabel omzetten via www.energielabelvoorwoningen.nl. Als de verkoper/verhuurder het niet eens is met het energielabel dan kan deze gegevens aanleveren waaruit blijkt dat de woning energiebesparender is dan door de overheid ingeschat. Een deskundige controleert de ingevoerde gegevens en na diens akkoord ontvangt de huiseigenaar het definitief energielabel.
Netwerk Notarissen informeert verkopers van woningen over de verplichting om bij verkoop een definitief energielabel aan de koper te overhandigen omdat zij anders een boete van 405 euro riskeren. Uit een peiling bij de bij Netwerk Notarissen aangesloten notariskantoren blijkt dat slechts een klein gedeelte van de verkopers aan die verplichting gehoor geeft. Een groot aantal verkopers haalt de schouders erover op, ondervond storing in het systeem of vindt het te duur om een definitief energielabel aan te vragen. Als de Netwerknotaris ‘aan tafel’ bij de overdracht vraagt naar de mening over het energielabel dan krijgt hij zowel van verkopers als kopers veelal een negatieve reactie.

Open eindjes
Volgens Van der Geld zit de professional nog met veel vragen over het energielabel. “Wij willen goed op de hoogte zijn van de regels omdat wij de verkopers wijzen op hun verplichting en dan allerlei vragen kunnen verwachten. Wij zijn daarom al geruime tijd bezig ons voor te bereiden op de nieuwe regels.” Er kwam pas laat duidelijkheid, ook voor de Tweede Kamer die minister Blok meermaals vroeg naar de invoering van het energielabel. “Er blijven allerlei onduidelijkheden voor de notariële praktijk. Bijvoorbeeld: moet er voor de schenking van een woning een energielabel zijn? En hoe zit het als er een pand vanuit een eenmanszaak wordt ingebracht in een b.v.? Ook is er geen procedure bedacht voor als erfgenamen het huis van een overledene verkopen of als bijvoorbeeld een b.v. of een stichting het bedrijfspand verkoopt”.
Netwerk Notarissen houden de vinger aan de pols en overwegen Blok binnenkort een rapport te sturen over de knelpunten van het energielabel in de praktijk.

 

http://www.netwerknotarissen.nl/nieuws/424/netwerk-notarissen-houdt-peiling-kopers-en-verkopers-negatief-over-label

Share.

Leave A Reply